Nieuwsoverzicht
Een overzicht van nieuwsberichten over diversiteit in bedrijf.
Het SER Jongerenplatform maakt zich grote zorgen over de geplande bezuinigingen in het onderwijs. Dit heeft het Jongerenplatform onlangs in een brief aan de Tweede Kamer geuit. Met name de bezuinigingen op stagefondsen voor het mbo ziet het Jongerenplatform als een stukje afbrokkeling van de toegankelijkheid van het beroepsonderwijs. Investeren in onderwijs is essentieel voor technologische innovatie en gelijke kansen.
Steeds meer bedrijven ontdekken de waarde van werknemers met een brein dat anders denkt en informatie verwerkt, ook wel neurodivergentie genoemd. De HR-directeur van ASML benadrukte in 2022 zelfs dat hun succes deels te danken is aan neurodivergente werknemers. Maar hoe ondersteun je deze werknemers als werkgever? Tijdens de bijeenkomst van Utrecht Divers & Inclusief (UDI) over neurodiversiteit werden praktische tips gedeeld, waarom het belangrijk is en hoe je als werkgever kunt starten.
Het Nederlandse Charter Diversiteit bestaat bijna tien jaar. Inmiddels hebben meer dan 500 bedrijven het Charter getekend, waarmee zij beloven werk te maken van inclusie. Wat heeft dat opgeleverd voor bedrijven en minderheden? Drie betrokkenen aan het woord.
Op een arbeidsmarkt waar werkgevers steeds meer belang hechten aan diversiteit en inclusie, spelen organisaties zoals FutureWork en Untapped Talents een cruciale rol in het bemiddelen van potentiële werknemers naar werk. Zij richten zich in het bijzonder op nieuwkomers; mensen die niet in Nederland geboren zijn, maar hiernaartoe zijn gekomen om verschillende redenen. Wat het extra interessant maakt, is dat beide organisaties hun oorsprong in Utrecht hebben en dus in deze regio echt impact maken. Hoe doen zij dat?
Heeft de generatie waartoe je behoort, of de levensfase waarin je zit, invloed op je werk? Tijdens de themabijeenkomst ‘Leeftijdsdiversiteit’ op 10 oktober in Rotterdam bracht 010 Inclusief werkgevers samen om deze vraag te verkennen.
Maurits Riton Logtenberg is directeur van Macleasy – een echte Utrechtse onderneming die Apple-producten repareert – of, zoals hij zelf zegt: de levensduur ervan verlengt. Hij deelt zijn inspirerende verhaal over hoe hij per toeval een sociaal ondernemer werd en zijn missie tegen technische verspilling combineert met de wil om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen.
De activiteit ‘Skills for Employment’ van IKEA Nederland heeft gisterochtend de Award SER Diversiteit in Bedrijf 2024 gewonnen, een prijs voor activiteiten op het gebied van meer diversiteit en inclusie op de werkvloer. De uitreiking vond plaats tijdens het kick-off evenement van Diversity Day in het SER-gebouw.
De zesde editie van Diversity Day doorbrak alle clichés en bood ruimte voor échte gesprekken. Tijdens de online kick-off, met als thema 'Verschil Verrijkt', deden bedrijven uit het hele land mee. De boodschap was duidelijk: inclusie is geen eenmalige actie, maar vereist voortdurende aandacht en inzet.
De Harrie Helpt-training helpt competenties bij medewerkers naar boven te halen zodat ze een goede buddy kunnen zijn voor iemand met een ondersteuningsbehoefte. Harrie staat namelijk voor: Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend en Eerlijk. Deze competenties heeft iedereen in meer of mindere mate in zich. Sinds 2008 traint CNV Jongeren organisaties om een Harrie te worden en inmiddels zijn er al 16.000 Harrie’s getraind.
Stel je eens voor: een werkplek waar ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie en seksuele grensoverschrijding niet getolereerd wordt. Idealiter zou dit overal de standaard zijn, maar de realiteit toont een ander beeld voor veel werknemers. Wat betekent het om je echt veilig te voelen op je werk, en wat zijn de gevolgen als een dergelijke basisveiligheid ontbreekt?