Nieuwsoverzicht arbeidsmarkt
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Arbeidsmarkt.
Door klimaatverandering en intensief landgebruik veranderen banen en ondernemingen in de sectoren agri & food, water-, bodem- en natuurbeheer. Henri de Groot over wat er nú moet gebeuren om toekomstbestendig te worden en werkgevers en werknemers langetermijn- perspectief te bieden. Bijvoorbeeld door te zorgen dat banen aantrekkelijk blijven en in te zetten op (om)scholing. “Wat er het hardst nodig is? Vertrouwen en duidelijkheid!”
‘Waardig werk’ is een begrip dat vast niet dagelijks op de werkvloer klinkt. Toch zou het voor alle soorten werk moeten gelden. De SER ziet waardig werk als een belangrijke pijler voor brede welvaart. Waardig werk is veilig en gezond werk op basis van goede arbeidsvoorwaarden, een eerlijke beloning en zeggenschap.
Welke rol speelt arbeidsmigratie op dit moment in Nederland en hoe zou de toekomst van arbeidsmigratie eruit moeten zien? In deze aflevering van Impact in de Polder gaat Marnix met inhoudelijk experts in gesprek over de toekomst van arbeidsmigratie voor de Nederlandse arbeidsmarkt en economie.
Op 19 november organiseerden De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en de Sociaal-Economische Raad een symposium over de actuele uitdagingen in de Nederlandse arbeidsmarkt.
Om Nederland toekomstbestendig te maken, is het van belang om in te zetten op versterking van de zogeheten groenblauwe sectoren: voedselproductie, water en bodem, natuur en leefomgeving. In deze aflevering van de SER podcast Impact in de Polder duikt Marnix Kluiters dieper in deze sectoren en de grote uitdagingen van deze tijd.
Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers én hun zorgvragers worden op deze dag in het zonnetje gezet. En dat is nodig, want mantelzorg wordt steeds belangrijker. Ongeveer 5 miljoen mensen in Nederland zorgen in enige mate voor een naaste en kunnen dus worden gezien als mantelzorger. De verwachting is dat eigenlijk iedereen in de toekomst op enige manier te maken krijgt met mantelzorg.
Ontwikkelingen als AI, digitalisering, sociale ongelijkheid en klimaatverandering maken de toekomstige welvaart voor velen onzeker, terwijl onze manier van besturen niet het vertrouwen wekt dat het wel goed komt. Daarom pleitte prof. dr. Kim Putters, universiteitshoogleraar ‘Brede Welvaart’, op 4 november in zijn oratie voor een nieuwe basis voor de toekomstige Nederlandse samenleving en economie: een breed welvaartscontract. Daarin trekken overheid, bedrijfsleven, wetenschap en samenleving gezamenlijk op om brede welvaart te bereiken.
Voor een toekomstbestendig beheer van water, bodem en natuur moet Nederland sterker inzetten op arbeidsmarkt, scholing en innovatief vermogen. Voor de 620.000 werkenden in de sectoren agri&food, water en bodem, natuur en leefomgeving is het werk sterk aan het veranderen.
De grootste veranderingen komen van onderop. Ze beginnen bij burgers, werkenden, ondernemers, boeren en maatschappelijke organisaties. Als nieuw beleid daarbij aansluit, worden de bewegingen vanuit de basis versterkt, verbreed en versneld.