VluchtelingenWerk voor Oekraïners

VluchtelingenWerk heeft een speciaal programmateam Oekraïne opgericht, om de groep Oekraïense vluchtelingen goed te kunnen helpen. Het programmateam heeft reguliere producten en trajecten aangepast zodat ze geschikt zijn om Oekraïense vluchtelingen aan te bieden. Het doel is om hen wegwijs te maken in Nederland en hen te ondersteunen in hun participatieproces.

Twee vrouwen in een bakkerij met het maken van puddingbroodjesProducten ter ondersteuning op diverse gebieden

Naast fysieke en online spreekuren via RefugeeHelp, biedt VluchtelingenWerk diverse producten aan. Deze kunnen door gemeenten worden ingekocht. Enkele producten worden kosteloos aangeboden door financiering vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Een greep uit de producten en dienstverlening op het gebied van participatie:

  • Groepstrainingen over de Nederlandse arbeidsmarkt, het aanleren van werknemersvaardigheden en rechten en plichten omtrent werk.
  • Trajecten voor individuele jobcoaching en arbeidsbemiddeling.
  • Thema-avonden om basisinformatie te geven over arbeidsrecht, gezondheidszorg, onderwijs, de Nederlandse cultuur, en dergelijke. Het is bedoeld om ze te voorzien van basisinformatie en hen wegwijs te maken in Nederland.
  • Informatieve webinars over o.a. arbeidsrecht, belastingen en toeslagen. Deze worden rechtstreeks aan de doelgroep aangeboden, dus niet met tussenkomst van een gemeente.

Behoefte aan passend werk en belang van taalontwikkeling

Kateryna Gabak is stafmedewerker productontwikkeling Oekraïne bij VluchtelingenWerk. Zij signaleert bij Oekraïense vluchtelingen een veranderende behoefte aan passend werk. Ze benadrukt het belang van goede taalontwikkeling, en waarom dat in de praktijk vaak moeizaam gaat:

“We zien dat de behoefte aan type werk verandert: in het begin maakte het niet uit wat voor werk mensen deden. Ze gingen via een uitzendbureau aan de slag en zagen het als een tijdelijke baan voor een paar maanden. Bij mensen die eerder accountant of arts waren en nu langere tijd in de afwas van een restaurant werken, zakt het zelfvertrouwen. De behoefte aan werk op het eigen niveau groeit.

Voor het vinden van passend werk zijn goede taalvaardigheden nodig. Het probleem rond het leren van de Nederlandse taal heeft twee kanten. Enerzijds is het voor Oekraïense mensen onzeker of ze wel of niet Nederlands moeten gaan leren omdat ze niet weten hoe lang ze hier nog blijven. Want wat gebeurt er in maart 2025, als de tijdelijke bescherming eindigt?

Anderzijds is het onaantrekkelijk om Nederlands te gaan leren omdat er tijdens de uren die je aan de taalcursus besteedt, niet gewerkt kan worden en er dus minder loon binnenkomt. Ook ben je minder flexibel. Als je een kantoorbaan hebt kun je in overleg met je werkgever afspreken welke dagen je niet kan werken. Als je bij een uitzendbureau werkt en een nul-urencontract hebt, is dat veel lastiger. Nu er inmiddels wel kosteloze taalcursussen worden aangeboden is dat alsnog voor veel mensen niet haalbaar omdat er lange wachtlijsten zijn, er zijn te weinig gecertificeerde taaldocenten.”

Contact

Kateryna Gabak | E: kgabak@vluchtelingenwerk.nl

Website

Kijk voor het volledige aanbod voor gemeenten op:
Het aanbod voor gemeenten - Oekraïne