Nieuwsoverzicht energie en duurzaamheid
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Energie en duurzaamheid.
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Energie en duurzaamheid.
Een circulaire economie is toch dat je van afval nieuwe grondstoffen maakt? Zo kort door de bocht klinkt het vaak. Ik zie het graag wat breder: in een circulaire economie zorgen we dat er in alle fasen van een product of een dienst zo weinig mogelijk milieudruk is. Dus zo veel mogelijk hergebruik en zo weinig mogelijk verspilling – ook van talent en kennis.
De missie van batterij-innovator LeydenJar is om als eerste een puur silicium batterij aan de praat te krijgen. Deze batterijen hebben een zeer hoge opslagcapaciteit, zorgen voor 85% minder CO2-uitstoot en hebben een oneindig voorradige grondstof. Hoofd product management Ewout Lubberman: “Dit is iets wat de industrie al tientallen jaren ziet als de heilige graal.”
Waar verdienen we over tien, twintig jaar ons brood mee? Waar zit het toekomstig verdienvermogen van Nederland? Hoe houden we onze welvaart op peil? Dat zijn cruciale vragen die bij de SER bovenaan de agenda staan.
Hoe een broeierig tropisch zwemparadijs om te toveren tot een broedplaats voor circulaire economie? Sabine Biesheuvel, een van de founders van BlueCity, legt het uit. Samen met Perine Fleury, mede-eigenaar van Biosphere Solar. “Als je moet recyclen, ben je al bezig met waardevernietiging.”
Voor een toekomstbestendig beheer van water, bodem en natuur moet Nederland sterker inzetten op arbeidsmarkt, scholing en innovatief vermogen. Voor de 620.000 werkenden in de sectoren agri&food, water en bodem, natuur en leefomgeving is het werk sterk aan het veranderen.
De grootste veranderingen komen van onderop. Ze beginnen bij burgers, werkenden, ondernemers, boeren en maatschappelijke organisaties. Als nieuw beleid daarbij aansluit, worden de bewegingen vanuit de basis versterkt, verbreed en versneld.
Braakliggend terrein zonder bestemming bestaat niet in Nederland. Elk vierkante meter, elke graspol, is zorgvuldig ingedeeld: hier komt een bedrijfsterrein, daar gaan we water opslaan, verderop komen woningen. Een klimaatneutrale en grondstoffen-efficiënte circulaire economie vergt ruimte en dus scherpe keuzes.
MKB-Nederland, VNO-NCW, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de SER slaan de handen ineen om bedrijven en branches te helpen bij en hen goed voor te lichten over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Ze worden daarbij ondersteund door het ministerie van Economische zaken.
Bij veel bedrijven zijn er wel ideeën over circulariteit, maar komt het tóch niet voldoende van de grond. Guido Braam, mede-eigenaar van duurzaamheidsinitiatieven als Route Circulair en lid van de SER-commissie Duurzame Ontwikkeling, wil van circulair ondernemen de nieuwe standaard maken. Zijn doel: 10.000 mkb-bedrijven voor 2030 op weg helpen naar circulariteit. “We hebben met z’n allen een enorme vervangingsbehoefte gecreëerd. Dat gaat me echt aan het hart.”