Bedrijven en organisaties presteren beter als hun medewerkersbestand een gemengde etnische en culturele achtergrond heeft. De kennis en informatie die werknemers met uiteenlopende achtergronden meebrengen, leiden tot meer innovatie en creativiteit.
Tegelijk worden werknemers met een Buiten-Europese herkomst vaak ongelijk behandeld, waardoor ze de organisatie snel weer verlaten en hun potentieel onbenut blijft. Werkgevers doen er dus goed aan om bewust in te zetten op een werkklimaat waarin iedere werknemer zich veilig voelt van vooroordelen, discriminatie en ongewenst gedrag.
Diversiteitswijzer 'Van culturele diversiteit naar inclusie'
In de Diversiteitswijzer ‘Van culturele diversiteit naar Inclusie’ vind je praktische tips en handvatten voor het stimuleren van een inclusief klimaat voor alle werknemers, ongeacht etnisch-culturele achtergrond.
Charterdocument ‘Etnisch-culturele diversiteit en inclusie’
Meer weten over de meerwaarde van deze diversiteitsdimensie? Lees het Charterdocument ‘Etnisch-culturele diversiteit en inclusie’. Dit document beschrijft hoe de stap van etnisch-culturele diversiteit naar inclusie gemaakt kan worden, welke aspecten hierbij cruciaal zijn, en gaat in op de rol van de medezeggenschap en medewerkersnetwerken.
Meer informatie over etnisch-culturele diversiteit
Statushouders
Statushouders staan op de arbeidsmarkt vaak lang aan de zijlijn. Dit terwijl professionals met een vluchtachtergrond veel arbeidspotentieel hebben. Dit biedt kansen voor werkgevers, vooral nu zij aanlopen tegen arbeidstekorten.
Bedrijven en organisaties vanaf 250 werknemers kunnen de etnisch-culturele samenstelling van het personeelsbestand meten en monitoren met behulp van de Barometer Culturele Diversiteit. Inzet van de Barometer is geen doel op zich, maar kan helpen beleid verder vorm te geven.