75. Hoe meet en rapporteer je over de resultaten van ondernomen acties op het thema grondstoffen?

Stel je hebt de onderstaande stappen ondernomen op het thema grondstoffen, bijvoorbeeld:

  • Je doel was bijvoorbeeld het verhogen van het aandeel duurzamere katoen in je collectie van 20% naar 100% in 2025.
  • Je actie was lidmaatschap van het Better Cotton Initiative en het trainen van de inkoopstaf en leveranciers in het sourcen en administreren van Better Cotton.

Je resultaat is wellicht een toename van het gebruik van Better Cotton van 20% naar 40% in 2020 (een tussenresultaat op weg naar de 100% in 2025).
Het kan ook zijn dat er nog geen resultaat is, je het resultaat (nog) niet kunt meten of dat het resultaat onbedoeld negatief is. Wat we met deze vraag beogen, is je te stimuleren resultaten te gaan meten en rapporteren zodat je kunt leren van het (gebrek aan) resultaat.
We bedoelen hier niet resultaat dat is gerealiseerd op outputniveau (voorbeelden van output zijn bijvoorbeeld: aangepast of extra beleid, participatie in trainingen, de implementatie van systemen of tools, of het bijwonen van seminars).


Belangrijk is wel dat het gerealiseerde resultaat wordt onderbouwd. Dit kan op verschillende manieren. Voorbeelden zijn:

  • Via een materialen-overzicht (advanced of basic);
    Aanvullende documentatie zoals scope en transactie certificaten of overzichten van het aantal geclaimde Better Cotton Claim Units (BCCU’s).

Dit kun je doen:

  • Zorg dat je in staat bent concrete resultaten over een of meerdere materialen aan te tonen.
  • Zorg ervoor dat het beschreven resultaat is onderbouwd (via rapporten, overzichten en/of certificaten).
  • Resultaten kunnen worden gerealiseerd door zowel een toename als een afname van bepaalde materialen (bijvoorbeeld meer biologische katoen of gerecycled polyester versus minder of geen PVC).