Sociale en psychologische veiligheid

Bij het streven naar een diverse en inclusieve werkvloer is aandacht voor sociale en psychologische veiligheid cruciaal. Deze vormen van veiligheid dragen bij aan de prestaties en medewerkerstevredenheid.

Sociale veiligheid is de mate waarin werknemers zich beschermd voelen tegen risico’s veroorzaakt door anderen. Psychologische veiligheid is de mate waarin ze zich vrij voelen om zichzelf te zijn op de werkvloer, om fouten te maken, en om zich uit te spreken richting collega’s.

Gebrek aan sociale en psychologische veiligheid leidt tot slechte prestaties. Ook verhoogt het de kans op ongewenst gedrag: pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie en agressie. Vooral werknemers uit minderheidsgroepen krijgen hier dikwijls mee te maken.

 

Handreiking ‘Sociale psychologische veiligheid. Samen veilig, samen vooruit’

De handreiking ‘Sociale en psychologische veiligheid’ helpt je de sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer te vergroten. Zo ga je ongewenst gedrag tegen en creëer je een werkomgeving waarin alle medewerkers, ongeacht hun achtergrond, zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.