Generaties of levensfasen: Waar ligt het echte verschil?

Heeft de generatie waartoe je behoort, of de levensfase waarin je zit, invloed op je werk? Tijdens de themabijeenkomst ‘Leeftijdsdiversiteit’ op 10 oktober in Rotterdam bracht 010 Inclusief werkgevers samen om deze vraag te verkennen.

Verder kijken dan labels

Vaak wordt gesproken over generaties zoals ‘Babyboomers’, ‘Millennials’ en ‘Gen Z’. Maar zoals verschillende sprekers benadrukten, zijn deze labels niet altijd even nuttig om medewerkers echt te begrijpen. Hoe generaties worden gedefinieerd, varieert sterk afhankelijk van aan wie je het vraagt. Levensfasen – de fase in iemands leven, zoals het starten van een carrière, het stichten van een gezin of het naderen van pensioen – geven vaak veel beter inzicht in de behoeften van medewerkers.

Praktische inzichten uit de praktijk

Adelindra Meijer van 010 Inclusief opende de bijeenkomst door te benadrukken dat leeftijdsdiversiteit verder reikt dan enkel ‘generatiedenken’. Kelly de Jonge van Antes Zorg vervolgde met voorbeelden uit de praktijk en liet zien hoe hun organisatie inspeelt op de verschillende levensfasen van medewerkers, wat zowel hun welzijn als werkgeluk bevordert. Jeanina Boots van Randstad deelde inzichten uit het Randstad Employer Brand Research, waaruit bleek dat werknemers van verschillende leeftijden uiteenlopende verwachtingen hebben van hun werkplek. Patricia Blommaert van Stedin sloot af met een krachtig verhaal over hoe jong en oud in de technische sector elkaar versterken, wat leidt tot een dynamische en innovatieve werkvloer

Leren van elkaar

In een interactieve sessie, geleid door Marjolein van der Vlies van DUO for a JOB, stond intergenerationeel mentorschap centraal. Deelnemers gingen aan de hand van stellingen over generatieverschillen en vooroordelen in gesprek. In een tweede sessie besprak Marion Sieh van de SER het concept van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en benadrukte hoe belangrijk het is om maatwerk in leerprogramma’s aan te bieden voor medewerkers in elke levensfase.

Samen bouwen aan werk dat werkt voor elke generatie

Ruben Smit en Lotte Prins van het SER Jongerenplatform brachten in de derde sessie de specifieke uitdagingen van jongere generaties naar voren. Ze benadrukten hoe onzekerheid over huisvesting, de druk van social media en onduidelijke toekomstperspectieven sterk van invloed zijn op hoe jongeren hun werk benaderen. Het SER Jongerenplatform, dat sinds 2015 actief is, adviseert over thema’s die jongeren direct raken en leverde waardevolle inzichten in dit dialoog.

Meer weten?
Wil je jouw organisatie ook verder brengen met de kracht van leeftijdsdiversiteit? Bekijk het charterdocument over leeftijdsdiversiteit voor meer informatie en praktische handvatten.