De staat van digitalisering in de Europese Unie

Hoe ver zijn lidstaten van de Europese Unie in de digitale transitie? Wat zijn bijvoorbeeld hun vorderingen rondom de digitale infrastructuur, of de digitale vaardigheden van hun inwoners? Deze interactieve kaart maakt het inzichtelijk.

De kaart laat zien hoe de lidstaten scoren op het gebied van digitalisering op basis van de DESI-Index (Digital Economy and Society Index). Deze index van de Europese Commissie bepaalt hoe ver de digitale transitie in een land gevorderd is. De index meet dit op basis van vier indicatoren:

  • Digitale vaardigheden (bijvoorbeeld: hoeveel mensen hebben basis digitale vaardigheden en hoeveel ict-specialisten zijn er werkzaam);
  • Digitale infrastructuur (zoals internetsnelheid of 5G-dekking);
  • Digitale transformatie van bedrijven (het gebruik van digitale technologie door bedrijven);
  • Digitale openbare- en overheidsdiensten (hoeveel van de overheidsdiensten kunnen digitaal geregeld worden).

Meer over de DESI-Index en methodologie vind je op de website van de Europese Commissie.

Positie van Nederland

Nederland bevindt zich gemiddeld op de derde plek van de DESI-Index, na Denemarken en Finland. Nederland scoort sterk als het gaat om digitale vaardigheden, bedrijven en overheid. Zo is Nederland al heel dicht bij het Europese doel voor inwoners met digitale vaardigheden (79%, waar het EU-doel 80% is). Ook het Nederlandse mkb digitaliseert snel vergeleken met het Europese gemiddelde. Daarnaast zijn er al veel overheidsdiensten digitaal beschikbaar, waarbij de EU graag ziet dat dit tegen 2030 voor alle overheidsdiensten geldt. Op digitale infrastructuur scoort Nederland in vergelijking wat minder goed. Dit komt vooral door de relatief lage internetsnelheden bij Nederlandse huishoudens. Lees hier meer over in het volledige rapport van de Europese Commissie.

Bekijk de digitaliseringskaart
De kaart is geoptimaliseerd voor desktop-gebruik

Over de data

De data gebruikt voor de kaart is door de SER samengesteld vanuit het metadata-bestand van de Europese Commissie. Ook de VN publiceert statistieken over de staat van de digitale transitie in haar lidstaten. De resultaten van de VN-statistieken kunnen soms anders uitvallen dan die van de EU, zoals te lezen in een artikel van het Rathenau Instituut.

 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom digitalisering? Schrijf je in voor de SER-nieuwsupdate.