Nieuwsoverzicht
Hoe komt het toch dat bijna niemand weet wat een liter water uit de kraan kost? Of wie we moeten bellen als er water in de kelder staat, wat waterschappen doen, wie verantwoordelijk is voor de dijken, het kustonderhoud en het zuiveren van ons afvalwater.
Op uitnodiging van de Stichting van de Arbeid vond maandagavond 31 maart het voorjaarsoverleg plaats, waaraan de sociale partners, SER-voorzitter Kim Putters en een delegatie van het kabinet deelnamen.
De Sociaal-Economische Raad (SER) publiceert vóór 1 april zijn jaarverslag met een overzicht van de activiteiten uit het vorige kalenderjaar. Benieuwd naar wat de SER in 2024 heeft bereikt?
Vicepresident van de Europese Commissie Roxana Mînzatu bezocht vandaag de SER om kennis te maken met de SER en de sociale partners.
Organisaties zijn op verschillende manieren aan de slag gaan met diversiteit en inclusie. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van de Nederlandse InclusiviteitsMonitor (NIM) 2019-2024. Zo hebben organisaties die voor een tweede keer deelnamen stappen gezet om de effectiviteit van hun D&I-beleid te verbeteren.
Digitalisering is een fundamentele transitie en artificiële intelligentie (AI) speelt daarin een hoofdrol. De manier waarop we werken, ondernemen, communiceren en samenleven is aan het veranderen. En dat gaan we de komende jaren merken. De vraag is niet of, maar hoe en waarvoor we AI inzetten en of dat de brede welvaart dient.
De SER is gestart met een adviestraject over arbeidsmigratie, en verzamelt daarvoor informatie. Enkele experts hebben onlangs in de raadsvergadering van de SER gesproken over migratie. Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC, hoogleraar Toegepaste Economie aan UvA, lid van DenkWerk en oud-Kroonlid van de SER was één van hen. Hieronder de verkorte versie van haar bijdrage, die geschreven is op persoonlijke titel.
Steeds meer organisaties gaan aan de slag met beleid voor diversiteit en inclusie. Maar hoe ga je als organisatie om met de weerstand tegen D&I vanuit verschillende hoeken van de maatschappij? In de masterclassreeks Kijken met een andere bril naar D&I beleid van de Universiteit Utrecht krijgt een select gezelschap van D&I professionals de kans om dieper in te gaan op hun eigen casussen. Op basis van inzichten en praktische handvatten uit het project Het moet wel werken (in samenwerking met SER Diversiteit in Bedrijf) leren deelnemers hoe zij diversiteit en inclusie effectief en duurzaam kunnen verankeren binnen hun organisatie.
Steeds meer organisaties werken in de ‘cloud’. Zij slaan hun gegevens en bestanden niet lokaal, maar extern op. Die manier van werken heeft veel voordelen en tegelijkertijd kleven er risico’s aan. Onder andere de rijksoverheid denkt nog onvoldoende na over de risico’s, stelt de Algemene Rekenkamer in een rapport. Wat zijn de belangrijkste lessen voor een goed cloudbeleid?
Ondernemingsraden hebben medezeggenschap over alles wat te maken heeft met waardig werk. Arbeidsomstandigheden, veiligheid, inclusie en zinvol werk bijvoorbeeld. Als de relatie met de bestuurder niet lekker loopt, komt er van die medezeggenschap niet veel terecht. Voor die situatie is er de bedrijfscommissie van de SER, met als taak het bevorderen van het goed functioneren van de medezeggenschap.