Hoe krijg je iedereen mee? Utrechtse werkgevers delen ervaringen over draagvlak voor diversiteit en inclusie

Op donderdag 3 april verzamelden zo’n 75 Utrechtse werkgevers en professionals zich in het Grafisch Lyceum Utrecht voor de bijeenkomst “Aan de slag met D&I in jouw organisatie!”. Centraal stond de vraag: hoe betrek je álle collega’s bij diversiteit en inclusie? De middag bracht inspiratie, praktische tips en waardevolle ontmoetingen.

© Jeroen Poortvliet

Waarom draagvlak zo belangrijk is

Veel organisaties vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn op de werkvloer. Toch is dat niet altijd makkelijk. Diversiteit en inclusie leeft soms vooral bij een paar enthousiaste collega’s. Maar hoe krijg je de hele organisatie mee? Daar ging deze bijeenkomst over. Want draagvlak ontstaat niet vanzelf. Soms botst het met vaste gewoontes of overtuigingen. Juist dan is het zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven, open te staan voor elkaars verhalen en om van elkaar te leren.

Leren van elkaar: voorbeelden uit de praktijk

Kimberley Akinbile-Jöner, kwartiermaker van Utrecht Divers & Inclusief, opende de middag. Daarna gaf Aranka Akkermans een kijkje in het Grafisch Lyceum Utrecht. Deze school werkt aan een plek waar studenten en medewerkers zich welkom voelen, ongeacht achtergrond of identiteit. Zo ontstaat er ruimte voor ieders talent.

Ook Ruben Treurniet van Civinc liet iets bijzonders zien. Zijn organisatie ontwikkelde een app waarmee collega’s anoniem kunnen praten over gevoelige onderwerpen, zoals inclusie. Zo kunnen mensen eerlijker delen wat ze vinden, zonder oordeel. Babet Agten van VodafoneZiggo gebruikt deze app binnen haar organisatie. De deelnemers mochten de tool zelf proberen, wat leidde tot verrassende inzichten en ontdekten hoeveel ruimte er ontstaat om meningen en twijfels te uiten als iedereen veilig kan spreken. Lees hier de volledige presentatie terug. 

Aan de slag in kleine groepen

Na het gezamenlijke deel gingen de deelnemers uiteen in drie kleinere groepen. In een van de sessies vertelde Martine Baadenhuijsen (All Inclusive at Work) hoe je kunt omgaan met weerstand. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om het perspectief van collega’s te begrijpen, vooral bij het werken met mensen met een beperking. “Ik wil de mediator zijn van de mensen met en de mensen zonder beperking,” vertelde ze. Door open gesprekken te voeren en aannames bespreekbaar te maken, ontstaat begrip en samenwerking.

In een andere sessie nam Valerie van Lanschot van NewBees INC. de deelnemers mee in een Quick Scan-methodiek. Deze tool geeft direct inzicht in de status van D&I binnen de eigen organisatie. Deelnemers gingen hiermee aan de slag en ontdekten waar kansen liggen om draagvlak te vergroten. Bekijk haar volledige presentatie hier

Ook Randstad gaf een inspirerend inkijkje in hun aanpak en liet zien hoe zij met meer dan 40.000 medewerkers tóch dicht bij de mensen blijven. Hun ED&I-taskforce organiseert allerlei activiteiten om inclusie bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld door een Diversity Kalender, waarin jaarlijks zes centrale Diversiteit en Inclusie-thema’s aan bod komen, en het ‘Rad van Diversiteit’ waarmee ze gesprekken op gang brengen bij collega’s én klanten. Lees hier de volledige presentatie. 

Praten én doen

Hoe zorg je ervoor dat het niet bij mooie woorden blijft? De boodschap van alle sprekers was duidelijk: begin klein, maar begin. Iedereen kan iets doen. In de sessies werd ook besproken: “Wat is één stap die jij morgen kunt zetten voor meer diversiteit en inclusie in jouw organisatie?”

Samen verder bouwen aan een inclusief Utrecht

De bijeenkomst zorgde voor veel energie. Werkgevers deelden herkenbare situaties, gaven elkaar tips en ontdekten dat ze niet alleen staan. In een ontspannen sfeer ontstonden nieuwe contacten en waardevolle gesprekken. De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje – én met veel inspiratie om verder aan de slag te gaan.

Utrecht Divers & Inclusief kijkt met trots terug op een geslaagde bijeenkomst. Samen zorgen we ervoor dat iedereen in Utrecht zich welkom en gewaardeerd voelt – ook op de werkvloer.