Utrecht Pride en VodafoneZiggo: zo zorg je ervoor dat het méér is dan een feest

Komende zaterdag is het zover: Utrecht Pride. Een dag waarop, volgens de organisatie van het evenement, ‘alles draait om het vieren van liefde – liefde voor jezelf, voor anderen, voor iedereen, voor Utrecht'. Wij spraken met Babet Agten (Diversity, Equity & Inclusion Manager) en Siem Poelman (HR Business Partner en bestuurslid Queers Connected, het queer medewerkersnetwerk) van hoofdsponsor VodafoneZiggo; over de rol van Pride binnen het bedrijf, wat er daarnaast gebeurt, de effecten hiervan – maar ook de uitdagingen die ze nog voor zich hebben.

Foto genomen tijdens viering Utrecht Pride. Te zien zijn Pridevlaggen, confetti en ballonnen. © Utrecht Pride

Op de vraag waarom Pride belangrijk is voor VodafoneZiggo antwoordt Babet: “Wees trots op wie je bent. Het klinkt simpel, maar voor velen is het een privilege. Trots voelen of delen kan lastig zijn wanneer je op weerstand of onbegrip stuit in je omgeving. Daarom dragen wij ons Diversiteit, Gelijkwaardigheid & Inclusie (DE&I) beleid uit. Iedereen is welkom bij VodafoneZiggo en we streven naar een personeelsbestand dat de samenleving weerspiegelt: divers, multicultureel en trots. Lhbti+ is een belangrijke dimensie in ons beleid. We steunen de lhbti+ gemeenschappen dan ook volop, zowel binnen als buiten onze bedrijfsmuren. Ons hoofdsponsorschap van Pride Utrecht benadrukt onze inzet voor deze waarden, en geeft ons de kans actief bij te dragen aan maatschappelijke verandering."

Ieder jaar is er een steeds groter team rondom Pride en daardoor wordt het steeds meer gedragen binnen de organisatie. Maar, hoe zorg je ervoor dat Pride op de werkvloer meer is dan een feest op een bepaalde dag?

Babet: “Hier gaat het natuurlijk om. Soms leeft in de organisatie de vraag: waarom is dit nog nodig? Pride is in de kern vooral een protest. Hoewel het óók een viering van diversiteit en liefde is, herinnert het ons aan de voortdurende strijd voor gelijke rechten en acceptatie. Daar zijn we het hele jaar mee bezig. We willen bewustzijn creëren, en weten wat er onder de oppervlakte speelt zodat we kunnen veranderen.

"Hier organiseren we het hele jaar sessies voor. Daar halen we veel informatie op, zoals over waar collega's tegenaan lopen op de werkvloer met betrekking tot inclusie. Tijdens deze sessies zetten we een anonieme chattool in zodat collega’s met elkaar open in gesprek kunnen gaan. Dit werkt heel goed. Daarnaast verzamelen we veel data, met o.a. een jaarlijkse DE&I survey, zodat we data-gedreven beslissingen kunnen maken."

Wat gebeurt er vervolgens met al deze informatie?

Babet: Deze informatie dient als leidraad voor al onze acties. We nemen het mee in de HR-processen en in de arbeidsvoorwaarden. Zo hebben we die gecheckt op inclusie: denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende soorten partnerschap- en gezinssamenstellingen, en transitieverlof. In onze communicatie proberen we ook zo inclusief mogelijk te zijn: we communiceren genderneutraal en proberen weg te bewegen bij stereotyperingen.”

Siem: “We willen dat het iets is van de hele organisatie. Ook vanuit onze Queers Connected-gemeenschap zijn we hier mee bezig. Twee à drie keer per jaar organiseren we inhoudelijke bijeenkomsten. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een sessie georganiseerd voor ouders van lhbti+ personen en rondom Utrecht Pride zijn de collega’s meegenomen in de historie van Pride. Het netwerk heeft als doel om te verbinden en te onderwijzen. We hebben allemaal een rol hierin: ook als je je niet identificeert als lhbti+ heb je een sleutelpositie. Juist deze mensen zijn belangrijke bondgenoten.”

Babet: “Bij HR zijn we het netwerk heel dankbaar. Via hen kunnen we een check doen op ons beleid: doen we echt de goede dingen?”

Wat willen jullie mkb-organisaties meegeven die misschien niet het personeelsbestand voor een soortgelijk netwerk hebben?

Babet: “De beginselen zijn hetzelfde. Bekijk je inclusie vanuit je waarden? Heb je een DE&I strategie? Zorg dat je een veilige omgeving voor iedereen creëert. Daarnaast is het ook belangrijk dat je diversiteit het hele jaar door viert, meet wat de ervaringen zijn en dit evalueert. Voer altijd het gesprek.”

Siem: “Wat we nu ook doen, is dat we leidinggevenden dilemma’s voorleggen met als vraag: hoe zou je handelen? Dan zie je dat het niet altijd makkelijk is, maar leer je elkaar wel begrijpen. Dit kunnen kleinere partijen ook doen. Daarnaast wil ik ook meegeven: leer van elkaar. Wij hebben als Queers Connected contact met queer-netwerken van andere corporates. Dat is heel waardevol.”

Babet: “Op diversiteit en inclusie concurreer je niet met elkaar. Dat is ook het mooie van een initiatief als Utrecht Divers & Inclusief.”

Als laatste wil Babet nog meegeven dat het thema van Pride Utrecht dit jaar U Belong is. Alle bezoekers van Pride Utrecht kunnen op 1 juni op Utrecht Centraal een ring ophalen, gemaakt door een lokale queer-designer. Het idee is om een ontmoetingsplek te zijn: zo hoef je niet alleen naar de Pride. Maar de ring laat ook zien dat je als drager een 'veilig persoon' bent. Een mooi initiatief wat weer onderstreept: diversiteit en inclusie doe je samen, niet alleen.

Wil jij ook in contact komen met werkgevers die zich bezighouden met Pride op het werk? Of andere gebieden binnen diversiteit & inclusie? Neem dan contact op met Utrecht Divers & Inclusief via het aanmeldformulier.

Eerst meer weten? Kom naar onze kick-off op 11 juni op het Stadskantoor. Meld je aan via deze link.