Hoe wordt de CSRD omgezet in Nederlandse wetgeving?

Hoe de implementatie van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) eruit ziet is nog niet definitief. Wel is het ontwerpimplementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportage op 12 juni 2024 aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer (zie hier voor meer informatie).

Daarnaast dienen enkele bestaande Nederlandse wetten (zoals de Wet toezicht accountantsorganisaties, de Wet op het financieel toezicht, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten) te worden gewijzigd in verband met de implementatie van de CSRD. De concept wetswijziging die dit beoogt, is momenteel aanhangig bij de Raad van State voor Advies (zie hier voor meer informatie).

Met name het ministerie van Financiën en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn bezig met de implementatie van de CSRD in het Nederlands recht. Zij hebben hier tot juli 2024 de tijd voor. Maar mogelijk is extra tijd nodig voor de implementatie. De Nederlandse wetgever kan niets veranderen aan de inhoud van de CSRD. Wel bevat de CSRD enkele keuzemogelijkheden (lidstaatopties). De Nederlandse wetgever kan in een nationale wet extra eisen stellen, zoals het verbreden van reikwijdte. De verwachting is dat de Nederlandse wetgever dat niet zal doen en 'alleen' de CSRD-regels letterlijk zal invoeren in Nederlandse wetgeving.


Vragen CSRD & ESRS

Heb je vragen over de CSRD, ESRS of mis je een vraag in deze lijst? Stuur ons een e-mail en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Voor technische vragen heeft EFRAG een ESRS Q&A platform opgericht. Daar kun je een vraag indienen en antwoorden vinden op eerder gestelde vragen.

Vragen die over individuele feiten of omstandigheden gaan, zullen niet via deze wegen worden beantwoord. Voor dergelijke vragen raden we je aan contact op te nemen met een adviseur bijvoorbeeld je bedrijfsaccountant. 

Disclaimer

De SER en de RJ hebben deze vragen en antwoorden gemaakt op basis van informatie die op het moment van publicatie publiekelijk beschikbaar is. Hoewel de beantwoording van deze vragen met de grootste zorg is gedaan, kunnen aan gebruikers van deze lijst geen garanties worden gegeven met betrekking tot de juistheid, actualiteit en de volledigheid van de weergegeven informatie. De SER, de RJ en andere aan deze vragen en antwoorden gelieerde organisaties of personen kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het gebruik van de informatie. Dit document representeert niet de standpunten van EFRAG of de Europese Commissie noch die van de SER of de RJ.

Het is niet toegestaan om de opgenomen informatie of individuele elementen (inclusief afbeeldingen) zonder expliciete toestemming te kopiëren of verspreiden, als daarbij verwarring kan ontstaan over de afkomst van het materiaal.