Nieuwsoverzicht
Van de lancering van de SER Dataverkenner – die voor het eerst inzicht biedt in de man-vrouwverhoudingen, streefcijfers en plannen van grote vennootschappen – en de eerste editie van de SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024 tot aan de aftrap van de Topvrouwen Circles. Voor het SER Diversiteitsportaal en Topvrouwen stond het afgelopen jaar in het teken van mijlpalen en nieuwe inzichten.
De Female Board Index 2024 laat zien dat het aantal benoemde vrouwelijke bestuurders is gestegen, van 13% naar 33%. Het percentage nieuwbenoemde vrouwelijke commissarissen stabiliseert (47%). Uit de vandaag gepubliceerde index blijkt dat bij de 82 Nederlandse onderzochte beursondernemingen het percentage vrouwelijke bestuurders 16% is. Het percentage vrouwelijke commissarissen is 40%, dat is vergelijkbaar met vorig jaar.
De afgelopen maand is SER Topvrouwen van start gegaan met de SER Topvrouwen Circles. Een initiatief waarbij topvrouwen uit de database elkaar treffen tijdens regionale bijeenkomsten met business- of carrière gerelateerde onderwerpen en prominente sprekers. De eerste vijf Circles - die verspreid over het land plaatsvonden - zijn inmiddels een feit en werden met veel enthousiasme vanuit de community ontvangen.
De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.
Onlangs organiseerden het SER Diversiteitsportaal en Topvrouwen het gezamenlijke webinar ‘Genderbalans in de (sub)top’. Tijdens dit online event gingen we in gesprek met bedrijven die gerapporteerd hebben in het Diversiteitsportaal en aan de slag zijn gegaan met hun plannen van aanpak.
Leiders van familiebedrijven die onder de ingroeiquotum- en streefcijferwet vallen, ontmoetten elkaar op 16 april bij de SER. Ze wisselden ervaringen uit over diversiteit en inclusie. Jan-Paul van den Bosch (Mourik) en Monique Busch (Hoppenbrouwers) waren erbij: “Ervaren wat diversiteit ons kan brengen, hielp enorm.”
De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.
Tijdens het Commissiedebat Emancipatie in de Tweede Kamer dat afgelopen woensdag plaatsvond, is de eerste editie van de ‘SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024’ besproken. De onlangs gepubliceerde monitor bevat een jaarlijks terugkerende analyse van de rapportages die bedrijven - die onder de Wet ingroeiquotum en streefcijfers vallen - hebben ingediend via het SER Diversiteitsportaal over het boekjaar 2022.
Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, al doen ze hetzelfde werk. En ook vrouwen die gelijk werk doen, worden niet altijd gelijk betaald. Wat is er nodig voor een rechtvaardige transitie op het gebied van beloning? Een tweegesprek tussen Sophie van Gool, econoom en schrijver, en Phoebe Cox, beleidsadviseur bij het College voor de Rechten van de Mens.
De wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’ die sinds 2022 van kracht is, heeft op de korte termijn geleid tot een betere balans in de man-vrouwverhouding binnen de raad van commissarissen (rvc) van beursgenoteerde bedrijven. Dat onthult het onderzoek ‘Effecten van het diversiteitsquotum op de korte termijn’ dat op 14 maart werd gepubliceerd door het Centraal Planbureau.