Jaaroverzicht SER Diversiteitsportaal en Topvrouwen: hoogtepunten van 2024
Van de lancering van de SER Dataverkenner – die voor het eerst inzicht biedt in de man-vrouwverhoudingen, streefcijfers en plannen van grote vennootschappen – en de eerste editie van de SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024 tot aan de aftrap van de Topvrouwen Circles. Voor het SER Diversiteitsportaal en Topvrouwen stond het afgelopen jaar in het teken van mijlpalen en nieuwe inzichten.
Op 29 januari werd de SER Dataverkenner gelanceerd: een digitale tool waarmee de ontwikkeling van genderdiversiteit in de (sub)top per bedrijf, per sector en op landelijk niveau in kaart wordt gebracht. De tool biedt inzicht in de man-vrouwverhoudingen en de diversiteitsmaatregelen van rapportageplichtige bedrijven, waardoor ze van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren.
Voorafgaand aan de lancering werd de SER Scorecard 2024 van de SER Monitor Genderbalans in het Nederlandse bedrijfsleven 2024 officieel overhandigd aan minister Robbert Dijkgraaf van OCW. Daaruit blijkt dat het percentage vrouwen in raden van commissarissen is gestegen van gemiddeld 21,9% vrouwen in 2020 naar 26,2% eind 2022. Tijdens de bijeenkomst wees SER-voorzitter Kim Putters op het belang van de gegevens uit het SER Diversiteitsportaal. Hij benadrukte de mogelijkheden van de in de rapportages gedeelde inzichten voor de lerende community van bedrijven.
Prominente sleutelrol voor alle vrouwen
Het verschil maken op het gebied van meer genderdiversiteit doen we niet alleen, maar samen met waardevolle stakeholders. Daarom kwamen we ook dit jaar weer met andere impactmakers samen voor Internationale Vrouwendag. Tijdens het event 'Brede welvaart, een gender inclusief perspectief' op 5 maart, stond de sleutelrol van vrouwen in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen en het bevorderen van brede welvaart centraal. Inspirerende lezingen toonden hoe genderinclusiviteit bijdraagt aan oplossingen voor de grote transities van deze tijd. Daarbij stonden de Brede welvaarts-thema’s ‘Gendergelijkheid in economische besluitvorming’, ‘Genderdiversiteit en kansengelijkheid in de keten’ en ‘Klimaat, duurzaamheid en genderongelijkheid centraal’
Regiobijeenkomsten voor Topvrouwen
In 2024 zag ook een nieuw Topvrouwen-initiatief het licht: de aftrap van de SER Topvrouwen Circles bracht de community van Topvrouwen op regionaal niveau samen. De circles geven topvrouwen uit de database de kans om elkaar te ontmoeten tijdens regionale bijeenkomsten, waarin business- en carrièregerelateerde thema’s werden besproken, aangevuld met inspirerende sprekers. De eerste vijf bijeenkomsten, verspreid over het land, zijn inmiddels afgerond en werden met veel enthousiasme ontvangen door de community. Dit enthousiasme resulteerde al snel in een tweede editie van de SER Topvrouwen Circles.
Ondersteuning van rapportageplichtige bedrijven
Gedurende het jaar ondersteunde de SER bedrijven die onder de wet ‘ingroeiquotum en streefcijfers’ vallen en hierover moeten rapporteren. Dat deden we met inspirerende dialoogbijeenkomsten en kennissessies, zoals de webinars ‘Genderbalans in de (sub)top: van rapportage naar resultaat’ en 'Diversiteit in de (sub)top: de rol van de or', en andere live events. Maar ook de helpdesk - waar bedrijven terecht kunnen met vragen over het diversiteitsportaal, de rapportage en de wet ‘ingroeiquotum en streefcijfers’ - werd regelmatig geraadpleegd. Zo heeft de helpdesk dit jaar ruim 4.500 hulpvragen binnengekregen en maar liefst 3.500 inhoudelijke vragen beantwoord.
Webinar Diversiteit in de (sub)top: de rol van de ondernemingsraad, met v.l.n.r. Rogier Verhoef, Shirley Mathoera, Jannie Benedictus, Leo Nijdam en Jolande Sap.
Toolbox voor rapportage
Om bedrijven in aanloop naar de rapportage deadline nog extra te steunen bij hun taak ontwikkelden we de SER Rapportage Toolbox. De toolbox bevat een stappenplan voor rapportageplichtige bedrijven en biedt inspiratie voor het plan van aanpak, een overzicht van good practices en praktijkvoorbeelden van bedrijven die werken aan meer diversiteit in de (sub)top. Verder bevat de toolbox handzame video tutorials en een technische uitleg over de intake en rapportage in het SER Diversiteitsportaal.
Ook de zesde editie van Diversity Day diende als inspiratiebron voor bedrijven. Tijdens de online kick-off, met het thema 'Verschil Verrijkt', namen bedrijven uit het hele land deel. De boodschap was helder: inclusie is geen eenmalige actie, maar vraagt om blijvende aandacht en inzet. Gedurende het event deelden prominente sprekers hoe organisaties zich actiever kunnen inzetten voor diversiteit en welke good practices daarbij essentieel zijn.
Diversity Day op 1 oktober 2024
© Dirk Hol
Overzicht webinars en live events 2024
- Lancering SER Dataverkenner en presentatie SER Scorecard 2024 op 29 januari
- Internationale Vrouwendag-bijeenkomst Brede welvaart. Een gender inclusief perspectief op 5 maart
- Dialoogbijeenkomst ‘Aanpak genderdiversiteit in de (sub)top’ voor familiebedrijven op 16 april
- Webinar Genderbalans in de (sub)top: van rapportage naar resultaat op 18 juni
- Kick-off SER Topvrouwen Circles, met events in Noord-Oost-Nederland op 25 juni, Noord-Holland op 2 juli, Zuid-Holland op 3 juli, Zuid-Nederland op 4 juli en Midden-Nederland op 9 juli.
- Regionale SER Topvrouwen Circles van 11 tot en met 26 november
- Dialoogbijeenkomst ‘Aanpak genderdiversiteit in de (sub)top’ voor bedrijven uit de chemische en technologische branche op 12 september
- SER Topvrouwen Speeddates op 5 juni en 6 november
- Webinar Diversiteit in de (sub)top: de rol van de or op 12 december 2024
Activiteiten SER Diversiteitsportaal 2024
Aan vrouwelijk bestuurstalent geen gebrek
De wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’, die sinds 2022 van kracht is, heeft op de korte termijn bijgedragen aan een betere balans in de man-vrouwverhouding binnen raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Effecten van het diversiteitsquotum op de korte termijn’ van het Centraal Planbureau, gepubliceerd op 14 maart. De evaluatie van de wet ‘ingroeiquotum en streefcijfers’ – die 5 jaar na de ingang van de wet plaatsvindt – zal uitwijzen hoe de cijfers zich over de jaren heen ontwikkelen.
De SER Dataverkenner en Female Board Index zijn betrouwbaar bewezen instrumenten om de genderverhoudingen binnen de top van het bedrijfsleven te analyseren en zullen de voortgang van diversiteit in de (sub)top zichtbaar blijven maken.
Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor het bijdragen aan de ambities en het werk van SER Topvrouwen en het SER Diversiteitsportaal. Met het nieuwe jaar voor de deur liggen er volop kansen in het verschiet. Samen zetten we ons in voor een evenwichtigere vertegenwoordiging van vrouwen in de top en subtop van het Nederlandse bedrijfsleven.
Fijne feestdagen en een schitterend 2025!