Nieuwsoverzicht gezondheid en preventie

Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Gezondheid en preventie.

Kabinet wil gezondheid in alle beleid meenemen

17-12-2024

De gezondheid van iedereen én in het bijzonder die van mensen in een kwetsbare situatie verbeteren en het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Dat is het doel van de beleidsagenda ‘Gezondheid in alle beleidsterreinen’ die door het kabinet is vastgesteld. De beleidsagenda is een kabinetsreactie op het SER-advies ‘Gezond opgroeien, wonen en werken’ uit december 2023.

Gezondheid als sleutel tot brede welvaart

26-03-2024

De kloof in gezondheid tussen welvarende en minder welvarende mensen blijft maar groeien, ook in Nederland. En dat ondanks vele pogingen om de tegenstellingen te verkleinen. De 20 procent meest welvarende mensen leeft ruim 8 jaar langer en zelfs 24 jaar langer in goede gezondheid dan de 20 procent minst welvarende mensen. Zou het komende kabinet het verschil kunnen maken?

SER-advies voor brede inzet op gezondheid valt goed bij het kabinet

14-03-2024

Woensdag 13 maart besprak een delegatie van de SER het advies over sociaal-economische gezondheidsverschillen met de ministers Van Gennip en Schouten van SZW en staatssecretaris Van Ooijen van VWS.

Marike Knoef, voorzitter SER-commissie Sociaal Economische Gezondheidsverschillen: ‘Aanpak gezondheidskloof is collectieve verantwoordelijkheid’

13-02-2024

Het is een van de schrijnendste en hardnekkigste verschillen in Nederland: de gezondheidskloof tussen welvarende en minder welvarende mensen. Het advies van de SER-commissie Sociaal Economische Gezondheidsverschillen ‘Gezond opgroeien, wonen en werken’ bevat aanbevelingen voor het komende kabinet om de kloof te dichten. Vijf vragen aan commissievoorzitter Marike Knoef.

SER roept nieuw kabinet op: ‘Maak dringend meer werk van gezondheid als onderdeel van bestaanszekerheid’

30-01-2024

Met het briefadvies ‘Gezond opgroeien, wonen en werken’ roept de Sociaal-Economische Raad het komende kabinet op om snel werk te maken van gezondheidsbevordering en sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen. De SER adviseert het beleid vooral te richten op het wegnemen van maatschappelijke oorzaken van gezondheidsrisico’s én op het verbeteren van de gezondheid van iedereen, met extra aandacht voor mensen in een kwetsbare positie.

Podcastaflevering 7: Waardig ouder worden

18-12-2023

In de zevende aflevering van de SER podcast Impact in de Polder gaat Marnix in gesprek over de ouderenzorg. Hoe houden we de zorg voor iedereen, en met name voor ouderen, bereikbaar en betaalbaar? Moeten mensen straks langer thuis wonen voordat zij een plekje krijgen in een verzorgingstehuis? En moet zorg nog wel altijd gericht zijn op genezing?

Working Positively: Samen naar een inclusieve werkomgeving voor mensen met hiv

12-10-2023

Om stigmatisering aan te pakken en de werkomgeving voor mensen met hiv inclusiever te maken, lanceren IBM en SAP, samen met Aidsfonds en de Hiv Vereniging, op 29 november het initiatief "Working Positively Nederland. Bedrijven die op die dag de 'Working Positively’-verklaring ondertekenen, laten zien dat zij streven naar een stigmavrije, respectvolle en veilige werkomgeving voor mensen met hiv en andere chronische aandoeningen.

Podcastaflevering 1: De Gezondheidskloof

03-07-2023

De eerste aflevering van de SER Podcast Impact in de Polder staat in het teken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Waarom lukt het Nederland al decennia niet de gezondheidskloof te verkleinen?

7 obstakels in de ouderenzorg: Nederland niet ‘ingericht’ op 4,7 miljoen ouderen in 2040

12-07-2022

Volgens de CBS Bevolkingsprognose stijgt het aandeel 65-plussers in de bevolking tot 25 procent rond 2040. Dat betekent een toenemend beroep op de ouderenzorg. Anneke Sipkens directeur ouderenbond ANBO en Erik Dierink, verpleegkundig specialist, over de obstakels.

Interview Wieteke Graven: een paar uur extra werken is voor iedereen winst

31-05-2022

Als alle mensen met een kleine deeltijdbaan in zorg of onderwijs een paar uur meer gaan werken, scheelt dat enorm voor de personeelskrapte in die sectoren. Bovendien worden de medewerkers er financieel zelfredzamer van. De snelgroeiende stichting Het Potentieel Pakken begeleidt organisaties hierbij.