Nieuwsoverzicht economie en inkomen
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Economie en inkomen.
Een overzicht van recente nieuwsberichten over het thema Economie en inkomen.
Wat houdt brede welvaart precies in? En waarom is brede welvaart de sleutel tot een duurzame en rechtvaardige samenleving? In deze aflevering van Impact in de Polder gaat Marnix in gesprek met experts over de betekenis van brede welvaart en de mogelijkheden voor het aanpakken van de grote uitdagingen van deze tijd.
De gezondheid van iedereen én in het bijzonder die van mensen in een kwetsbare situatie verbeteren en het terugdringen van gezondheidsachterstanden. Dat is het doel van de beleidsagenda ‘Gezondheid in alle beleidsterreinen’ die door het kabinet is vastgesteld. De beleidsagenda is een kabinetsreactie op het SER-advies ‘Gezond opgroeien, wonen en werken’ uit december 2023.
‘Waardig werk’ is een begrip dat vast niet dagelijks op de werkvloer klinkt. Toch zou het voor alle soorten werk moeten gelden. De SER ziet waardig werk als een belangrijke pijler voor brede welvaart. Waardig werk is veilig en gezond werk op basis van goede arbeidsvoorwaarden, een eerlijke beloning en zeggenschap.
Ontwikkelingen als AI, digitalisering, sociale ongelijkheid en klimaatverandering maken de toekomstige welvaart voor velen onzeker, terwijl onze manier van besturen niet het vertrouwen wekt dat het wel goed komt. Daarom pleitte prof. dr. Kim Putters, universiteitshoogleraar ‘Brede Welvaart’, op 4 november in zijn oratie voor een nieuwe basis voor de toekomstige Nederlandse samenleving en economie: een breed welvaartscontract. Daarin trekken overheid, bedrijfsleven, wetenschap en samenleving gezamenlijk op om brede welvaart te bereiken.
Waar verdienen we over tien, twintig jaar ons brood mee? Waar zit het toekomstig verdienvermogen van Nederland? Hoe houden we onze welvaart op peil? Dat zijn cruciale vragen die bij de SER bovenaan de agenda staan.
Hoe een broeierig tropisch zwemparadijs om te toveren tot een broedplaats voor circulaire economie? Sabine Biesheuvel, een van de founders van BlueCity, legt het uit. Samen met Perine Fleury, mede-eigenaar van Biosphere Solar. “Als je moet recyclen, ben je al bezig met waardevernietiging.”
Braakliggend terrein zonder bestemming bestaat niet in Nederland. Elk vierkante meter, elke graspol, is zorgvuldig ingedeeld: hier komt een bedrijfsterrein, daar gaan we water opslaan, verderop komen woningen. Een klimaatneutrale en grondstoffen-efficiënte circulaire economie vergt ruimte en dus scherpe keuzes.
Technologische vernieuwing is hard nodig om onze welvaart te laten groeien. Maar de menselijke kant van innovatie is minstens zo belangrijk. Bedrijven moeten dan ook meer werk maken van sociale innovatie, vindt de SER. Wat is hiervoor nodig? En wat levert het op? Een tweegesprek tussen Margreet Xavier van werkgeversorganisatie AWVN en Paul Preenen van TNO en Hogeschool Saxion.
Rechtvaardigheid is een woord dat pas dichtbij komt als je het concreet maakt. In een rechtvaardige samenleving worden ieders belangen, wensen en behoeften gehoord en meegenomen in te maken afwegingen en keuzes. Ook die van de jongeren en toekomstige generaties.