Fietsenstation redt ‘weesfietsen’ van afvalberg

Achtergelaten fietsen een tweede leven geven: het ligt het team van het Fietsenstation na aan het hart. Het initiatief dat wordt geleid door ondernemer Serge Kornuyt, creëert tegelijkertijd werkgelegenheid voor mensen die minder kans maken op de arbeidsmarkt. En met succes: het Fietsenstation werkt momenteel in de stad Helmond, maar heeft de middelen om uit te breiden naar het lokale treinstation.

Op de foto: Kokob ontvangt ‘getuigschrift’ voor het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van de Nederlandse taal en fietsen maken.

Op de foto: Kokob ontvangt ‘getuigschrift’ voor het ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van de Nederlandse taal en fietsen maken.

De missie van Kornuyt is duidelijk: laten zien hoe men de economie circulair kan maken – voor mens en planeet. Als ondertekenaar van het Charter Diversiteit zet zich hij al jaren in voor het verbinden van sociale en ecologische duurzaamheid met Het Beginstation, een stichting gericht op werkgelegenheid, startups en innovaties voor een circulaire economie.

Weesfietsen

Het redden en opknappen van zogenoemde ‘weesfietsen’ is een mooi voorbeeld van zijn streven naar een circulaire economie. Deze fietsen, die al langere tijd in fietsenstallingen door heel Helmond staan zonder dat iemand zich ervoor meldt, zijn volgens de ondernemer nog goed te gebruiken. “Elk jaar belanden in Nederland minstens één miljoen fietsen op de afvalberg”, zegt Kornuyt. “Terwijl belangrijke onderdelen zoals het frame nog prima in orde zijn.”

Daarom neemt hij met zijn team deze fietsen onder handen. Daar behalen ze mooie resultaten mee. Kornuyt: “Met de huidige Fietsenstation-collectie behalen we 30 procent circulariteit bij het herproduceren van de fietsen. Vorig jaar hebben we 20 ton grondstoffen kunnen besparen door onze circulaire productiemethode.”

Tegen verspilling van grondstoffen én talent

Het gedreven en talentvolle team bij het Fietsenstation bestaat uit statushouders, mensen met een arbeidsbeperking en andere mensen die een tweede kans op de arbeidsmarkt verdienen. Ondernemer Kornuyt wil hen een kans geven door hun talent te benutten.: “Bij het Fietsenstation is het belangrijk dat je hard kan werken. Voor de rest stellen wij geen eisen.”

Twee vrouwelijke statushouders zijn verantwoordelijk voor het personeelswerk. Zij zijn, samen met de andere medewerkers, daarnaast ambassadeurs voor een circulaire en sociale economie.

Gouden kansen

Het Fietsenstation wil nu uitbreiden en een werkplaats inrichten in de stalling op station Helmond. “Wij hebben eerder al aangegeven dat we in dat gebouw iets nuttigs kunnen doen. Het is ook fijn voor de bezoekers van het station als er meer levendigheid is”, aldus Kornuyt. Hij hoopt dat de Nederlandse Spoorwegen ook nieuwe kansen in dit project ziet.

Kornuyt vindt dat ook de overheid een grotere rol moet spelen bij het bevorderen van sociale en ecologische duurzaamheid. Milieuvriendelijke innovatie biedt volgens hem gouden kansen om ook werk te bieden aan mensen met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt.

Links: