Publicatie

Veilig en gezond werken in de kou: Hoe pakt VolkerWessels dat aan?

Bij bouwbedrijf Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv – onderdeel van VolkerWessels – werken medewerkers vaak tijdens winterse omstandigheden. Hoe waarborgt het bedrijf dan hun veiligheid? ‘Duidelijke kaders stellen en zorgen dat medewerkers weten wat er beschikbaar is aan persoonlijke beschermingsmiddelen.’

VolkerWessels is een breed georiënteerd bedrijf in bouw en infra. Rottinghuis houdt zich als bouwer voornamelijk bezig met nieuwbouw, renovatie en verduurzaming in Noord-Nederland. “Bij alle werkzaamheden buiten kunnen we te maken krijgen met kou”, zegt KAM-manager (Kwaliteit, Arbo en Milieu) Chanchal van der Mee. “Veiligheid begint dan al als we in de auto stappen naar de bouwlocaties toe. Want soms moeten we over smalle landweggetjes waar niet is gestrooid en nauwelijks verkeer rijdt. Als het glad is, kijken we niet of een medewerker te laat is. Als je maar veilig aankomt.”

Liefst wind- en waterdicht

Het bedrijf probeert de werkzaamheden allereerst aan te passen aan de temperatuur. “Vooral wind en neerslag maken werken in de kou zwaar. Daarom hebben we het liefst dat gebouwen wind- en waterdicht zijn als de herfst aanbreekt. Maar dat lukt niet altijd. Soms zorgen we met tenten dat de jongens een beetje beschut zitten.” Als er toch in de kou gewerkt moet worden, zorgt het bedrijf ervoor dat iedereen weet waar hij rekening mee moet houden. “Wij stellen duidelijke kaders en zorgen dat medewerkers weten welke persoonlijke beschermingsmiddelen er beschikbaar zijn. Natuurlijk stellen we beschermende kleding ter beschikking: regenkleding, sokken, schoenen, handschoenen en een muts voor onder de helm. Elke werknemer kan daar bij het bestellen zelf een keuze uit maken: heb ik thermokleding nodig of alleen een trui?” Als het echt heel koud is, werken medewerkers korte periodes en kunnen ze zich opwarmen in de keet. “We zorgen dat het in de keten minstens 21 graden is. En zo nu en dan een warme kop soep of een warme snack doet het ook altijd goed.”

Twee bouwvakkers, warm aangekleed met veiligheidshelm op, aan het werk op een gebouw in aanbouw
Foto: Shutterstock

Toolbox winterweer

Vaste prik aan het eind van de herfst is de toolbox winterweer: voorlichting over onderwerpen als onderkoeling, bevriezing en ongevallen door gladheid. “Kou met neerslag kan zorgen voor meer valgevaar. Een bouwplaats is vaak modderig, dus bij vorst kan je er uitglijden. Ladders die door ijs glad zijn geworden, mag je niet meer gebruiken. Als je metalen voorwerpen aanraakt met blote handen, dreigt er bevriezingsgevaar. Ook zijn er instructies over het winterklaar maken van voertuigen. Dit is verder het moment dat medewerkers warme kleding bestellen als ze die nog niet hebben.”
Leidinggevenden en KAM-managers gaan ook op andere momenten regelmatig met medewerkers in gesprek over veiligheid, onder meer bij de maandelijkse managementbetrokkenheidsonderzoeken. Daaruit komen verbetersuggesties, ook voor middelen die het werken in de kou aangenamer maken.

Verlet

Van der Mee houdt het weer goed in de gaten via het uitgebreide bouwweer op de website van brancheorganisatie Bouwend Nederland. “Dat doen onze projectleiders en uitvoerders ook voor hun regio. Bij een code rood bijvoorbeeld stemmen we af of we later beginnen, helemaal niet werken of de jongens overplaatsen naar een project waar onder dak gewerkt kan worden. Soms word je verrast: vorig jaar sneeuwde het nog in april.”


In het kort

Wie: Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf bv (onderdeel van VolkerWessels).
Wat: Winterweer maakt deel uit van het veiligheidsprogramma WAVE (Wees Alert! Veiligheid Eerst).
Maatregelen: bronmaatregelen (om de winter heen plannen, zorgen dat bouwwerken wind- en waterdicht zijn en werk stilleggen), collectieve maatregelen (afscherming werkplek, kortere werkperiodes, warme keten, voorlichting, instructie over onderkoeling, valgevaar, bevriezingsgevaar en veilig rijden bij winterse omstandigheden) en persoonlijke beschermingsmaatregelen (warme kleding).
Bewustwording: voorlichtingsbijeenkomsten voor de medewerkers.

Tip voor andere werkgevers

KAM-manager Chanchal van der Mee: ‘Luister goed naar de werknemers: wat hebben zij nodig om veilig en warm te kunnen werken tijdens de herfst- en winterperiode? En bespreek met leveranciers van persoonlijke beschermingsmiddelen welke mogelijkheden er allemaal zijn.’

Voorbeelden arbobeleid en maatregelen bij kou en tocht

Wat kunnen bedrijven doen om goed voorbereid te zijn op koude omstandigheden? En hoe zorgen zij dat hun medewerkers dan onder goede arbeidsomstandigheden kunnen doorwerken?

Meer weten over arbo en de toepassing van de Arbowet ?

Dit staat er in de Arbowet en zo pas je ‘m toe.