Zicht op

Aandacht voor de bloei en het welzijn van de ander

Wanneer James Cook in 1770 voet zet op Australische bodem, beschouwt hij het als Terra Nullius: niemandsland. Het gevolg is dat de Engelsen het grondgebied claimen als Brits eigendom.

Leestijd: 2 minuten

Column van:

Harry Hummels
Harry Hummels, hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving aan Maastricht University en hoogleraar Social Entrepreneurship aan Utrecht University.

Deze miskenning van de First Nations people (voorheen ook wel Aboriginals genoemd, red.) heeft diepe sporen nagelaten. Pas sinds het eind van de afgelopen eeuw verandert de houding van de Australische overheid ten opzichte van de inheemse bevolking. Het beleid richt zich op verzoening. Inmiddels worden ook bedrijven opgeroepen om hun bijdrage te leveren.

Aboriginal Australiërs dansen traditionele dans tijdens de viering van Australia Day
Aboriginal Australiërs dansen traditionele dans tijdens de viering van Australia Day | Foto: ChameleonsEye / Shutterstock

Interface, een aan de Nasdaq genoteerde internationale tapijttegelonderneming, pakte in 2017 de handschoen op. De Australische tak van het bedrijf zocht contact met de oorspronkelijke bevolking. Daarin staat Interface niet op zichzelf. Het is meer de medemenselijke manier waarop het bedrijf invulling geeft aan het streven naar verzoening die aandacht verdient. Het bedrijf startte een dialoog met vertegenwoordigers van de First Nations people om te komen tot meer begrip. Vertegenwoordigers van Interface luisterden en leerden over de waarden en de cultuur van de oorspronkelijke bevolking. Tijdens excursies zagen ze de verbondenheid die er is met de natuur en met het land waarop zij leven.

‘Het kleurenpalet weerspiegelt vijf belangrijke regio’s van Australië’

Het is deze oprechte aandacht voor de bloei en het welzijn van de ander, die uitdrukking geeft aan de medemenselijkheid van Interface. Uiteindelijk, na jaren van uitwisseling en het opbouwen van vertrouwen, bracht het bedrijf in 2023 een tapijtcollectie uit die de verbondenheid van de First Nations people met hun land uitdrukt. Het kleurenpalet van de tapijttegels uit deze collectie vertegenwoordigt vijf belangrijke regio’s van Australië.

Door de dialoog op basis van wederzijds respect en erkenning aan te gaan én vol te houden, bleek Interface ook een zakelijk duurzame stap te hebben gezet. Nooit eerder introduceerde het bedrijf zo’n succesvolle tapijttegelcollectie. De First Nations gemeenschap ontvangt een deel van de opbrengst voor het versterken van haar cultuur en verbondenheid met de aarde waarop ze leven. Het verklaart de naam van de collectie: Upon Common Ground.


Dit artikel verscheen ook in het papieren nummer van Zicht op betekenisvol innovatief ondernemen.

Abonneer nu gratis


Zicht op... magazine SER
Roltrap met mensen