Macleasy: Duurzaam én Sociaal Ondernemerschap als Microbedrijf

Maurits Riton Logtenberg is directeur van Macleasy – een echte Utrechtse onderneming die Apple-producten repareert – of, zoals hij zelf zegt: de levensduur ervan verlengt. Hij deelt zijn inspirerende verhaal over hoe hij per toeval een sociaal ondernemer werd en zijn missie tegen technische verspilling combineert met de wil om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen.

© Wouter Keuris
Macleasy begon zonder de intentie om sociaal te ondernemen. Maurits Riton was vooral gericht op het verminderen van technische verspilling, maar ontdekte al snel de waarde van diversiteit en inclusie binnen zijn bedrijf. “In eerste instantie was sociaal ondernemen niet het idee. Diversiteit en inclusie had ik niet overwogen,” vertelt Maurits Riton. Totdat hij via LinkedIn in contact kwam met een re-integratiebureau en zijn eerste medewerker iemand met autisme vanuit een Wajong-uitkering (een uitkering voor jonggehandicapten) werd.

Maurits werkt inmiddels met verschillende groepen mensen, zoals mensen met een Wajong-uitkering, mensen binnen het neurodiverse spectrum (zoals mensen met autisme en ADHD), statushouders en een hoogbegaafde jongen van 15 (uitgevallen in het reguliere onderwijs). Hij maakt geen bewuste keuzes in het aannemen van doelgroepen, maar benut de kansen en talenten van de mensen die zich aandienen.

Verspilling


“Ik zie verspilling van spullen en talenten: 5,4 miljoen computers die liggen te verstoffen en bedrijven die computers na 3-4 jaar afschrijven, waardoor er vijf vrachtwagens met ict-afval per dag zijn,” legt hij uit. “Ik vind het ook zonde als het potentieel van mensen niet benut wordt. 85.000 mensen met autisme vinden geen werk.” Zo kwam zijn huidige teamleider en interne jobcoach op zijn pad, nadat iemand uit zijn netwerk hem belde met het verhaal over een gevluchte vrouw met een Computer Science-achtergrond. Zij is inmiddels naast Apple-repair-expert ook verantwoordelijk voor de begeleiding van andere werknemers.

Macleasy noemt hij een microbedrijf – er zijn maar zeven personeelsleden. Maurits heeft hierin een effectieve manier gevonden om zijn team te organiseren en te begeleiden. Hij benadrukt het belang van persoonlijke aandacht en maatwerk, zoals interne jobcoaching, dagelijkse begeleiding en aangepaste werktijden. “Ik geloof in leermeesters zoals in de horeca. Dat is iemand die het vak kent en de rust en ruimte heeft om het uit te leggen,” zegt hij.

Mac Academy


Macleasy is inmiddels ook een erkend leerbedrijf en heeft al meer dan vijftig stagiairs en meer dan 15 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid. Maurits Riton is trots op de impact die zijn bedrijf heeft, zowel op individuen als op de bredere gemeenschap. “We kunnen elke klant 500 - 2500 euro besparen, we hebben al meer dan 40.000 problemen opgelost en 2500 klanten geholpen. Het kennisgebrek van ict-hardware, reparatie, hergebruik en refurbishment bij de stagiairs triggerde me: hier moet ik wat mee doen. Ik wil hier wat aan doen,” zegt hij. Hieruit ontstond de duurzame Mac-reparatieopleiding, vormgegeven in de Mac Academy Stichting.

De Mac Academy Stichting is een belangrijk onderdeel van Maurits Riton’s visie. De stichting biedt een unieke ict-opleiding voor jongvolwassenen in het autismespectrum, gericht op duurzame Mac-reparatie, hergebruik en refurbishment. Via een leerwerktraject en jobcoaching bereiden we studenten voor op een succesvolle carrière in de it-sector. Daarnaast staan we ook open voor statushouders en kwetsbare mbo-ict-studenten.

De opleiding varieert van drie tot twaalf maanden, afhankelijk van de kandidaat, en combineert theoretische kennis met praktische ervaring. Elke kandidaat krijgt een Harrie-gecertificeerde interne jobcoach met expertise in het verduurzamen van Apple-computertechnieken. Hierdoor kunnen ze sneller integreren in het arbeidsproces, hun angsten overwinnen en hun zelfvertrouwen herstellen.

Samenwerking met Grote Bedrijven


Maurits Riton ziet daarnaast een belangrijke rol voor microbedrijven als leveranciers voor grote bedrijven, vooral in het kader van SROI-verplichtingen. Een bedrijf met zo’n verplichting moet een minimale investering van 5% doen in het bieden van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Laat een groot bedrijf ook samenwerken met een microbedrijf. Ze kunnen meebetalen aan de academy-opleidingen en hebben gelijk een duurzame oplossing voor technologie,” stelt hij voor.

Maurits moedigt andere organisaties aan om ook stappen te zetten richting divers en inclusief ondernemerschap. Hij benadrukt dat intrinsieke motivatie essentieel is en adviseert om de focus te leggen op de kandidaat in plaats van op de regels. “Denk eerst: ben je intrinsiek gemotiveerd of doe je het omdat het moet? Ga uit van de kandidaat in plaats van uit jezelf.”

Maurits Riton sluit af met: “Als ik als kleine organisatie dit kan, waarom de rest dan niet?”