Inspiratiesessie tijdens European Diversity Month in bioscoop Rotterdam
Op 14 mei 2024 vond in het Cinerama Filmtheater in Rotterdam een inspiratiesessie plaats ter ere van de European Diversity Month. Het evenement, georganiseerd in samenwerking met de Europese Commissie, UN Global Compact en Movies that Matter, bracht de kracht van film en diepgaande gesprekken samen om een sterke boodschap over te brengen.
Een belangrijk onderdeel van de sessie was de vertoning van de documentaire White Balls on Walls. Deze film biedt een indringende blik op de inspanningen van het Stedelijk Museum Amsterdam om meer diversiteit en inclusie te bereiken. De documentaire, geregisseerd door Sarah Vos, volgt de veranderingen die directeur Rein Wolfs sinds 2019 heeft doorgevoerd. Wolfs ontdekte bij zijn aantreden dat de collectie voor 96 procent uit werken van witte mannen bestond. Hij besloot dat het museum een meer representatieve afspiegeling van de maatschappij moest worden.
Deze film toont de uitdagingen en conflicten die gepaard gaan met het implementeren van een diversiteitsbeleid. Het biedt een ongefilterde blik achter de schermen van het museum, waarbij ongemakkelijke gesprekken over politiek correcte terminologie en de maatschappelijke druk centraal staan.
Na de sessie vond er een panelgesprek plaats, gemodereerd door D&I Expert Nadine Ridder, dat dieper inging op de emoties en inzichten die loskwamen na het bekijken van de film. De sessie werd verrijkt door inspirerende sprekers:
- Jacqueline Prins, Algemeen Secretaris van de Sociaal-Economische Raad, die de dag opende met een krachtige speech over de noodzaak van concrete actie om gelijkwaardigheid te bevorderen.
- Carla Aarendse (Directeur Politie voor Iedereen bij de Eenheid Rotterdam) die met jarenlange ervaring bij de politie, inspirerende inzichten bood over de uitdagingen en successen van het streven naar een inclusieve politie-eenheid. Haar ervaringen gaven de waardevolle handvatten om inclusie in hun eigen werkomgeving aan te pakken.
- Samira Rafaela (Europarlementariër) die waardevolle inzichten deelde vanuit haar politieke en persoonlijke ervaringen die de discussie over de intersectionaliteit op de voorgrond plaatste.
Deze bijeenkomst diende als inspiratiebron voor bedrijven om door middel van een creatieve aanpak een constructief dialoog op gang te brengen. Het verbinden via film en het voeren van betekenisvolle discussies biedt een voorbeeld van hoe je deze thema’s kunt aanpakken.