FutureWork en Untapped Talents Helpen bedrijven bij het succesvol werken met nieuwkomers
Op een arbeidsmarkt waar werkgevers steeds meer belang hechten aan diversiteit en inclusie, spelen organisaties zoals FutureWork en Untapped Talents een cruciale rol in het bemiddelen van potentiële werknemers naar werk. Zij richten zich in het bijzonder op nieuwkomers; mensen die niet in Nederland geboren zijn, maar hiernaartoe zijn gekomen om verschillende redenen. Wat het extra interessant maakt, is dat beide organisaties hun oorsprong in Utrecht hebben en dus in deze regio echt impact maken. Hoe doen zij dat?
Wat Doen FutureWork en Untapped Talents?
FutureWork is een arbeidsbemiddelingsbureau dat zich richt op nieuwkomers, zoals asielzoekers en statushouders. “Wij begeleiden hen vanaf het moment dat ze aan het werk willen,” vertelt Tessa van Laarhoven (consultant FutureWork). “We zorgen voor een match met werkgevers en bieden begeleiding tijdens het werk, zowel voor de werknemer als de werkgever. Ook nemen we het juridisch werkgeverschap uit handen om dit zo laagdrempelig mogelijk te maken. Dat betekent dat wij officieel werkgever zijn en dus verantwoordelijk voor de FutureWorkers.”
Untapped Talents helpt werkgevers om te werken met specifieke doelgroepen, waaronder asielzoekers. “Wij maken deze doelgroepen bereikbaar voor werkgevers en nemen de administratie en begeleiding uit handen,” legt Raphael Nouwen (Eigenaar Untapped Talents) uit. “We zorgen ervoor dat de basisvaardigheden en de Nederlandse werkcultuur duidelijk zijn voor de werknemers.”
Beginnen met nieuwkomers
Bedrijven die nieuwkomers in dienst willen nemen, stuiten vaak op administratieve en culturele uitdagingen. “Veel werkgevers vinden de specifieke administratie lastig. Het bijhouden van documenten en het begrijpen van de regelgeving vergt specialistische kennis,” vertelt Raphael.
“Er is maatwerk nodig, afhankelijk van de status van de nieuwkomer,” zegt Tessa. “Werkvergunningen, burgerservicenummers en inburgeringsplichten kunnen obstakels vormen, maar ook verschillen in cultuur en taal.”
Beide organisaties bieden uitgebreide ondersteuning om deze uitdagingen te overwinnen en bieden coaching en begeleiding tijdens het werk, zowel aan werkgevers als aan werknemers. Tessa benadrukt het belang van open communicatie: “Het is cruciaal om vooroordelen en aannames achterwege te laten en open gesprekken te voeren over verwachtingen en culturele verschillen.”
Een voorbeeld van hoe deze begeleiding eruit kan zien, is het verhaal van een werknemer die een uur te laat kwam omdat het regende. “In sommige culturen is het heel normaal om alles een uur uit te stellen als het regent,” legt Raphael uit. “Wij leggen dan uit dat in Nederland op tijd komen betekent dat je op tijd op je werkplek bent om te beginnen met werken. Dit soort kleine culturele verschillen kunnen we met begeleiding oplossen.”
Wees nieuwsgierig
Het is vooral belangrijk dat bedrijven voor de doelgroep openstaan. “Een goede voorbereiding en begeleiding zijn essentieel,” zegt Raphael. “Wees als bedrijf gewoon nieuwsgierig: ga op onderzoek uit. Dat kan natuurlijk door een van ons te bellen, maar als je jezelf verdiept, zie je ook dat het geen rocket science is. Denk na wat je zelf wil en kunt doen en waar ondersteuning welkom is.”
“Kijk naar de potentie van de werknemers en geef hen de kans om door te groeien binnen het bedrijf,” vertelt Tessa. “Soms worden mensen bij een wat simpelere functie in dezelfde sector juist te hoog ingeschat, wat kan leiden tot afwijzing. Het is altijd goed om het gesprek aan te gaan en te kijken waar iemand wil komen en wat realistisch mogelijk is om daar te komen.”
“Het is belangrijk om een open gesprek te voeren over de verwachtingen aan beide kanten,” zegt Raphael. “We zien vaak dat mensen in hun thuisland een bepaald beroep hebben uitgeoefend, maar dat de context hier anders is. Bijvoorbeeld, een monteur uit een ander land kan hier te maken krijgen met andere technologieën en werkwijzen. Het is essentieel om te kijken naar wat iemand kan en wil leren, en hoe ze kunnen doorgroeien.”
Eigenwaarde
Werk biedt nieuwkomers niet alleen een inkomen, maar ook een gevoel van eigenwaarde en een rol in de samenleving. “Het geeft mensen een doel en een plek waar ze zich nuttig voelen,” zegt Raphael. Beiden geven aan dat het vaak hele loyale werknemers zijn: “We zien vaak dat mensen die goed geïntegreerd zijn op de werkvloer ook langer blijven en meer betrokken zijn bij het bedrijf.”
Als afsluiter vertellen ze allebei: “Het leukste aan ons werk is om te zien hoe mensen na een jaar vieren dat ze een jaar in dienst zijn. Ze hebben een doel, een plek in de samenleving en dragen bij. Dat geeft niet alleen hen, maar ook ons een gevoel van trots en voldoening.”