Publicatie

Veilig en gezond werken bij hitte: hoe pakt Florensis dat aan?

Kweker en veredelaar Florensis werkt inmiddels twee zomers met een hitteplan. Als de temperaturen stijgen, dan worden de werktijden aangepast. Zwaar werk vindt dan bij voorkeur ’s nachts plaats. Het bevalt goed om de maatregelen helder op papier te hebben. ‘Iedereen weet nu wat hij kan verwachten.’

“Ons werk kent veel intensieve handmatige processen. Het is dus belangrijk om na te denken over manieren waarop dit werk ook bij hoge temperaturen veilig en gezond kan worden gedaan”, zegt Reino van Vuuren. Van Vuuren is manager logistics bij Florensis, veredelaar en leverancier van uitgangsmateriaal aan professionele kwekers. Het hoofdkantoor van het bedrijf is in Hendrik-Ido-Ambacht en de grootste productielocatie – met 60.000 vierkante meter kassen – in Dinteloord. Florensis heeft ook vestigingen in Duitsland, Polen, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Kenia en Ethiopië. In Nederland zijn er 200 medewerkers; wereldwijd werken er zo’n 2.000 mensen bij het bedrijf.

Drie dagen

In de kas kan het ’s zomers behoorlijk warm worden. “De modernste kassen hebben schermdoeken om de zon buiten te houden. Maar wij hebben ook kassen van eerdere datum, die deze voorziening niet hebben.” Florensis heeft twee jaar geleden een hitteplan opgesteld. “Dit plan gaat in als het volgens de weersvoorspelling minimaal drie aaneengesloten dagen 27 graden of warmer wordt.
Of als wordt voorspeld dat het een enkele dag 30 graden of meer wordt. En bij technische problemen die werken in bepaalde ruimtes onmogelijk maken. Bijvoorbeeld als de ramen in een kas niet meer open kunnen.”

Vrouw in plantenkwekerij aan het werk© Florensis

Andere werktijden

Het hoofd van de productielocaties in Hendrik-Ido-Ambacht en Dinteloord heeft de verantwoordelijkheid om het plan te activeren. “Hij informeert eerst de locatieplanners; de rest van de medewerkers – ook de uitzendkrachten – wordt per mail op de hoogte gebracht.” De belangrijkste maatregel is dat de werktijden worden aangepast. “In principe vinden er tussen 13 en 18 uur geen werkzaamheden meer plaats in de kassen. Dit geldt overigens niet voor de teeltafdelingen. Soms móeten planten nu eenmaal water krijgen tussen 13 en 18 uur.”

Op- en afschalen

Het gevolg is dat er meer ’s nachts wordt gewerkt. “Wij werken altijd al met nachtploegen; ons werk gaat immers 24/7 door. In warme periodes worden de dagploegen afgeschaald en de nachtploegen opgeschaald. En de overgebleven dagploegen beginnen wat eerder; niet om 6 uur, maar om 5 uur. Het streven is om de werkdag om 13 uur te beëindigen. Zeker fysiek zwaar werk wordt zoveel mogelijk ’s nachts gedaan. Of het wordt uitgesteld. Natuurlijk moet het productieproces dit wel toelaten. Het is de taak van de locatieplanners om werkzaamheden en werktijden af te stemmen met de verschillende teamleiders.”

Discussie

Het hitteplan is in samenspraak met de medewerkers tot stand gekomen. “Het managementteam heeft een voorstel gemaakt, dat we vervolgens hebben besproken met de teamleiders. Het bevalt goed om een gedragen, integraal plan te hebben. Voorheen ging iedere afdeling op zijn eigen manier om met hitte. Dat leidde weleens tot discussie. Nu is helder wat Florensis verwacht van de medewerkers bij hitte. En andersom ook, wat de mensen van ons kunnen verwachten.”

Maatwerk

Van Vuuren benadrukt dat het plan een kader is – en geen wet van Meden en Perzen. “De ene medewerker kan beter tegen warmte dan de andere. Stel dat een specifieke taak om 13 uur nog niet is afgerond, maar dat het wel belangrijk is dat dit nog even gebeurt. Dan is het goed denkbaar dat een van onze mensen zegt: prima, ik blijf een half uurtje langer. Er blijft ruimte voor maatwerk en onderling overleg.”

In het kort
Wie: veredelaar en kweker Florensis.
Wat: hitteplan dat geldt voor een periode waarin minimaal voor drie dagen 27 graden wordt voorspeld. Of één dag 30 graden.
Maatregelen: werktijden aanpassen, fysiek zware werkzaamheden opschuiven, drinkwater beschikbaar stellen in de kassen.
Bewustwording: voorlichting medewerkers over de risico’s van werken in de hitte.


Tip voor andere werkgevers

Reino van Vuuren, manager logistics: ‘Houd het eenvoudig. Ons hittebeleid is één A4 lang, voorzien van pictogrammen en weinig tekst. Het is een kader, dat in de praktijk nadere invulling krijgt.’

Meer weten over arbo en de toepassing van de Arbowet ?

Dit staat er in de Arbowet en zo pas je ‘m toe.

Voorbeelden arbobeleid en maatregelen bij hitte

Wat kunnen bedrijven doen om goed voorbereid te zijn op warme omstandigheden? En hoe zorgen zij dat hun medewerkers dan onder goede arbeidsomstandigheden kunnen doorwerken?