De Nieuwe Economen podcast
De grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd vragen om frisse ideeën. Toch valt de stem van de nieuwe generatie soms weg in het debat. SER-beleidsmedewerker Sarah van Hugte maakt daarom met ESB-redacteur Yrla van de Ven en promovendus Elisa de Weerd de Nieuwe Economen podcast, waarin elke week een promovendus vertelt over zijn of haar onderzoek.
Column van:
Sarah van Hugte, SER-beleidsmedewerker Economische Zaken s.van.hugte@ser.nl
Of het nu gaat over de arbeidsmarkt, inflatie, schulden of duurzame productieketens: economen doen belangrijk onderzoek dat het denken over maatschappelijke uitdagingen weer een stapje verder brengt. Veel van dat onderzoek blijft wat onbekend bij het grote publiek, zeker dat van economen die nog middenin hun carrière zitten. Je komt toch wat makkelijker in de krant wanneer je al hoogleraar bent. Zonde, want ook promovendi doen hartstikke interessant en nuttig onderzoek. Deze nieuwe economen mogen ook gehoord worden! Daarom ben ik samen met twee vrienden, ESB-redacteur Yrla van de Ven en promovendus Elisa de Weerd, de ESB-podcast Nieuwe economen gestart. De eerste vier afleveringen staan nu online.
De podcast
Elke donderdag vragen we een promovendus naar alle ins en outs van zijn of haar onderzoek. Wat heb je onderzocht, hoe heb je dat gedaan, en wat kunnen we daarvan leren? We proberen het onderzoek toegankelijk te maken voor beleidsmakers, economen, journalisten en andere geïnteresseerden, én de promovendus een podium te geven. We willen ook laten zien hoe veelzijdig economisch onderzoek kan zijn.
Zo praten we in aflevering 3 bijvoorbeeld met Milande Busquet, die kinderarbeid in de cacao-productieketen onderzocht door middel van veldonderzoek. Dat is heel praktisch, kwalitatief onderzoek: Milande woonde tijdelijk in verschillende dorpen van cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust en bezocht plantages, om te onderzoeken hoe het leven van kinderen er in die dorpen uitziet. Één aflevering later praten we met Eva Janssens, die de nieuwste generatie macromodellen onderzocht, en daarbij specifiek keek naar de invloed van inkomensrisico’s op het spaargedrag van huishoudens. Welke gevolgen hebben zulke verschillen tussen huishoudens voor de economie als geheel? En hoe kunnen overheden of centrale banken daarop inspelen?
Compleet andere onderzoeken dus, qua onderwerp en qua methode: maar allebei heel belangrijk én maatschappelijk relevant. Want de onderzoeken gaan niet alleen over economie, maar vooral ook over de rol van de economie binnen de maatschappij. Zo laat het onderzoek van Milande zien hoe de sociale situatie in productielanden is, en kijkt het onderzoek van Eva hoe we nog preciezere verwachtingen kunnen formuleren over economische groei en inflatie; het beleid dat daarvoor gemaakt wordt heeft weer directe gevolgen voor de koopkracht van huishoudens.
De stem van een nieuwe generatie economen
In de podcast gaan we ook op zoek naar de geluiden van de nieuwe generatie. We volgen alle drie het economisch debat op de voet, en kwamen nog veel te weinig jonge economen tegen. Dat zien we ook als een maatschappelijk probleem: wanneer de hele tijd dezelfde generatie aan het woord is, dan wordt het debat een soort echokamer. Juist door andere mensen te spreken en diversiteit te laten horen kom je ook te weten wat er nog meer speelt in het vakgebied. Dat geeft frisse energie en nieuwe ideeën.
In mijn werk bij de SER zie ik gelukkig dat er al van alles gedaan wordt om het debat te verbreden en jongeren bij het werk te betrekken. Zo heeft afzwaaiend SER-voorzitter Mariëtte Hamer het SER-Jongerenplatform opgericht, waarin vertegenwoordigers van jongerenorganisaties input leveren aan de Raad over allerlei actuele thema’s. Een belangrijk initiatief: niet alleen brengt het Jongerenplatform eigen verkenningen uit, ook zitten de jongeren aan tafel bij de reguliere commissievergaderingen. Daardoor wordt het perspectief van de nieuwe generatie ook meegenomen in adviezen.
Nu te beluisteren
We hopen met onze podcast dat diverse geluid te laten horen. Benieuwd geraakt? De podcast heeft zeven afleveringen en verschijnt elke donderdag. De eerste vier afleveringen zijn nu al te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. En we hebben nog drie afleveringen in de pijplijn: over vermogensongelijkheid, ouderenzorg en sport. Stay tuned!