Sofie van Londen, ondernemingsrechtadvocaat, commerciële transacties - digitale economie
What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.
Wat wilde je vroeger worden? Wat was je beweegreden hiervoor?
“Juridisch adviseur en onderhandelaar voor internationale bedrijven, vanwege mijn interesse in marktwerking en mededinging. Dat ben ik ook geworden. In 1983 ben ik gaan programmeren en ik werk nog steeds vaak met technologiebedrijven. Mijn focus ligt op samenwerkingen. Daarbij is verbinding zoeken essentieel, zakelijk maar evenzeer intermenselijk. Dat maakt het zo veelzijdig en boeiend.”
Wie is jouw rolmodel en waarom?
“Vakmatig is dat mijn oudoom Eduard Meijers, de ‘Hoogste Raad’ en vader van het nieuw burgerlijk wetboek. Voor mijn gender parity-inspanningen is het Eduards zus, Clara Meijers, die in 1913 de tentoonstelling ‘de vrouw 1813 -1913’ organiseerde omdat vrouwen niet zichtbaar waren. Om haar lijn voort te zetten, ben ik ingegaan op de uitnodiging om mee te doen aan deze portretreeks. Ik hoop dat het vrouwen tot financiële onafhankelijkheid inspireert. Clara hoopte met de opbrengsten de eerste bank voor vrouwelijke ondernemers op te zetten, wat in eerste instantie niet lukte. Door vasthoudendheid in doel in combinatie met wendbaarheid in de route slaagde ze daarin in 1928.”
Wat heeft jou gebracht waar je nu bent?
“Mijn omgeving, die mij stimuleerde en steunde, en mijn eigen enthousiasme, veerkracht en doorzettingsvermogen. De kennis en ervaring, die ik heb kunnen opdoen aan de hand van de gevarieerde en diepgaande opdrachten waaraan ik in de top van de advocatuur in New York, Sydney en Amsterdam heb gewerkt. De aandacht en tijd, die ik vrijmaak voor het oplossen van (unconscious) gender bias.”
Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven?
“Unless someone like you cares a whole awful lot, nothing is going to get better. It’s not.” Van Dr Seuss in het boek The Lorax.”
Waarin ben je zelf een rolmodel?
“Hopelijk inspireer ik tot het gunnen van kansen aan vrouwen en dat zij die kansen ook benutten. Zelf heb ik daarvan veel profijt gehad: in 1985 was ik een van de eerste vrouwen van Leiden Universiteit, die een full tuition waiver kreeg om aan Columbia Law School een Masters te doen. Ik werd gevraagd als general counsel van een beursgenoteerd telecommunicatiebedrijf en om aan te sluiten bij gerenommeerde advocatenkantoren, ook als equity-partner. Zo wordt tastbaar dat het haalbaar is. Ik blijf in gesprek over routes naar gender parity.”