Erika Osinga, CFO Tandartskomtlangs.nl

What is your legacy? Vrouwen met Kracht Collectie.

Wat wilde je vroeger worden? Wat was jouw beweegreden hiervoor?

“Als kind had ik totaal geen idee wat ik wilde worden. Ik wist alleen wel dat het iets met economie zou worden, maar ik was geen uitgesproken bèta-meisje. Het kwartje viel pas toen ik een presentatie kreeg over accountancy. In die presentatie kwam naar voren hoe je kijkt naar de ene kant van een probleem en dan een oplossing weet te vinden voor de andere kant van dat probleem.

Ik ben uiteindelijk registeraccountant geworden, maar werk vanuit de organisatorische kant, rekening houdend met het grotere geheel: de totale bedrijfsvoering. Niets maakt me gelukkiger dan zaken van verschillende kanten bekijken.”

Wie is jouw rolmodel? En waarom?

“Misschien verrassend, maar mijn rolmodel is Queen Elizabeth II. Die dame staat daar toch maar mooi, als 90-plusser als koningin van de halve wereld. Ze gaat met de tijd mee en weet nog prachtig te schitteren en dat als langst regerende monarch ter wereld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek ze niet te beroerd om zich als monteur en vrachtwagenchauffeur in te zetten en hoe klein ze ook is, staat ze altijd haar ‘mannetje’, ook tegenover leiders als Trump. Het lijkt ook of ze met de jaren steeds meer lol in haar werk heeft gekregen en dat straalt ze uit. Dat vind ik rolmodelwaardig: iemand die geniet van haar werk en niet te beroerd is om zaken op te pakken of te staan voor haar mening, ongeacht haar niveau.”

Wat heeft jou gebracht op de plek waar je nu bent?

“Dan noem ik een persoon die voor mijn visie en ontwikkeling belangrijk is geweest: Fred Steenwinkel, een vroegere docent van mij. Hij heeft mij ooit aangenomen nadat ik een mondeling tentamen bij hem had gedaan. Van hem heb ik vooral veel geleerd buiten het vakgebied: om altijd verder te gaan dan je in eerste instantie denkt dat voldoende is en alles ook van een andere kant te bekijken. Niets is helemaal zwart of wit; er zit altijd een heel groot grijs gebied tussen.

Hij wist de menselijke kant van leiderschap goed te benadrukken: vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid geven en nemen. Dat paste helemaal bij mij. En nog steeds. Je moet geen pitbull zijn die als leider alleen staat, maar een leider die zijn medewerkers de ruimte geeft voor die drie aspecten. Mijn ervaring is dat je daarvoor veel meer terug krijgt: goede krachten die inzet tonen, betrokken zijn en je steunen.”

Wat zijn de levenslessen die je wilt doorgeven? Hoe ben je tot deze levenslessen gekomen?

“Ik heb geleerd dat je wat je zelf wilt ook aan anderen moet geven. Voor mij was dit vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Die kreeg ik als medewerker en die geef ik nu ook door aan mijn medewerkers. Hiermee krijg je de beste collega’s die echt voor jou en je bedrijf willen gaan en samen kom je tot de beste resultaten.”

Waarin ben je zelf een rolmodel? En waarom?

“Veel jonge vrouwen zijn enorm perfectionistisch en dat werkt hen tegen bij hun dagelijkse werk. Dit komt door de onrealistische doelen die zij voor zichzelf stellen. Je hoeft als vrouw geen wereldverbeteraar te zijn, maar verbeter wel de wereld om je heen. Je hoeft ook niet de belangrijkste zakenvrouw van Nederland te worden, maar een carrière en een privéleven met kinderen zijn prima te combineren.

Je hoeft evenmin een zakenbitch te worden of juist bang te zijn dat je te soft richting collega’s en medewerkers bent. Je kunt ook hard op de inhoud en zacht op de mens zijn.

Ofwel: grijp hoog genoeg om een uitdaging te vinden in je werk, zonder dat je te hoog grijpt voor wat het jou waard is. Vrouwen zijn nu eenmaal anders dan mannen, dus probeer niet een vrouwelijke man te worden. Wees jezelf. Dat advies zou ik graag meegeven aan de volgende generatie vrouwen – en mannen.”
Erika Osinga © Anette Brolenius