‘Na de coronacrisis zien we pas echt hoe het met jongeren is’
Online studie, geen festivals, geen sociale contacten, minder werk, minder daten. Jongeren zagen nog meer dan anderen hun wereld instorten dankzij de intrede van het virus. Voorzitter Floor Brands van het SER jongerenplatform en de Nationale Jeugdraad (NJR) geeft de raad, raad.
Ton Bennink
Onrechtvaardigheid, daar kan ze dus niet tegen. Floor Brands is pas 22, maar naast haar werk voor de SER en de NJR ook lid van de medezeggenschapsraad van haar opleiding, de School voor Journalistiek in Utrecht. Cohort 2017, maar nu even op pauze, want werk aan de winkel.
Een compleet andere situatie
“Goed getimed, een bestuursjaar met de coronacrisis?. Achteraf wel”, zegt Brands. “Onderwijs vindt alleen nog online plaats en er valt nu veel te doen voor jongeren. Voor de coronacrisis hadden we al een relatief kwetsbare positie, omdat we moeilijk een vaste baan kregen, moeten lenen voor een studie en een woning ook moeilijk te vinden is. Maar toen hadden we de baantjes in ieder geval voor het uitkiezen. Dat is nu compleet anders.”
“Om me heen hoor ik de nodige ellende. We vliegen als eersten de laan uit. Mijn zus onlangs. 24 en ontslagen bij een kledingwinkel. De eigenaar kon niet anders. Ook in mijn vriendenkring vallen veel ontslagen. De horeca en winkeliers krijgen klappen, en daar werken juist de meeste jongeren.”
‘Als je een bijbaan verliest, moet je juist weer meer gaan lenen om je studie af te maken’
“Als je een bijbaan verliest, moet je juist weer meer gaan lenen om je studie af te maken waardoor de studieschuld ook weer stijgt. Dat in een tijd waarin de arbeidsmarkt krimpt en de woningmarkt misschien ook nog verder stagneert omdat de bouw stil komt te liggen.”
Lijstje met jongerenproblemen naar de Denktank
“Concrete oplossingen hebben we niet, maar we zijn erg blij dat we via de Denktank Coronacrisis aandacht kunnen vragen voor de problemen. Die adviseert het kabinet over de sociaaleconomische gevolgen van de coronacrisis en wij hebben een lijstje gemaakt met jongerenproblemen. Daar horen ook de zorgen om middelbare scholieren bij. Geen open dagen, geen introductie, geen meeloopdagen.”
“Gelukkig hebben we sinds kort een website online die mogelijk maakt om afgestudeerde of studerenden jongeren te vragen om advies en hun ervaringen: peerpeer.nl. Verder zijn organisaties uit de NJR bezig met zaken die op ons lijstje staan, zoals de studenten- en scholierenvakbonden met het collegegeld dat voor een deel wordt terugbetaald vanwege de crisis.”
Eenzaamheid, depressie en onveilige situaties
“Ik woon in een studentenhuis met tien meiden. Dus wij hebben het gezellig. Dat wordt minder als je met twee of drie mensen in een huis wordt, of als je nog of weer thuis woont bij je ouders. Dan komen toch zaken als eenzaamheid, depressie en zwaarmoedigheid bovendrijven. Die signalen krijgen we ook via onze projecten en de Kindertelefoon. Na deze crisis weten we pas echt hoe het met jongeren is.”
“Er is flink bezuinigd op de jeugdzorg en tal van jongeren zitten in een onveilige situatie”
“Ze zijn in het algemeen kwetsbaar. Er is flink bezuinigd op de jeugdzorg en er zitten tal van jongeren in een onveilige situatie. Laatst hadden we met het bestuur van de NJR een overleg met Kamerlid Lisa Westerveld (Groen Links, red.). Ook zij hoorde schrijnende gevallen van jongeren die aan een zijden draadje bungelen.”
Gehoord in SER-verband
“Ik ben erg blij dat we gehoord worden. Juist in SER-verband. Dat is beter dan dat we weer met een apart advies komen. Wij willen graag dat er goed gekeken wordt naar de problematiek van jongeren. En dan niet als groep in zijn geheel, maar met een aparte benadering voor de verschillende problemen. Goed voorbeeld is de compensatie voor flexwerk. Veel jongeren verdienen rond de 530 euro. Dat is dus minder dan de 600 die je ten minste moet hebben verdiend. Dan zou je dus niks krijgen omdat je naast je baan ook nog studeert. Dat is oneerlijk.”
Meer lezen? SERmagazine verschijnt ook 5 keer per jaar als papieren tijdschrift.
“Daar kan ik niet tegen zeg je? Nee, dat klopt. Ik ben altijd al opgekomen voor het milieu, tegen racisme en tegen ongelijkheid. Zal ook wel met mijn opvoeding te maken hebben. Mijn ouders zijn aanpakkers. Twintig jaar geleden uit elkaar gegaan, maar ze hebben nog wel samen een onderneming. Ze zijn geen kapitalisten hoor, maar wel echte ondernemers.”
“Ik hou ook van de handen uit de mouwen steken en hoewel ik veel twijfelde stop ik nu met mijn bestuurswerk om mijn studie af te maken. Op 1 juli treedt mijn opvolger aan. Na mijn studie? Ik dacht er wel uit te zijn na dit jaar, maar journalistiek of misschien politiek, ik weet het nog niet, ben nog meer in de war. Ach, ik heb nog wel even.”
SER Jongerenplatform
Het SER Jongerenplatform geeft desgevraagd zijn mening over actuele thema’s of over SER-adviezen. De SER wil daarmee de jongeren een stem geven en de kwaliteit van de advisering hoog houden. Het platform publiceerde de verkenning Hoge Verwachtingen: Kansen en belemmeringen voor jongeren in 2019. FNV Jong, CNV Jongeren, VCP Young Professionals, Jong Management, AWVN Young HR, Nationale Jeugdraad (NJR), Landelijke studentenvakbond (LSVB) Jongerenorganisatie beroepsonderwijs (JOB), Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) maken standaard deel uit van het platform. Afhankelijk van inhoudelijke onderwerpen kan de samenstelling van het SER Jongerenplatform worden aangevuld.