Duurzame groei en ons verdienvermogen
Waar verdienen we over tien, twintig jaar ons brood mee? Waar zit het toekomstig verdienvermogen van Nederland? Hoe houden we onze welvaart op peil? Dat zijn cruciale vragen die bij de SER bovenaan de agenda staan.
Leestijd: 3 minuten
Column van:
We zien allemaal de noodzaak om beter om te gaan met grondstoffen en natuur. Het mooie is dat dit ook kansen schept voor nieuwe verdienmodellen, versterking van ons verdienvermogen en groene groei. Dat zal alleen niet vanzelf gaan. Zowel het bedrijfsleven als de overheid moeten hier de schouders onder zetten.
We weten al lang wat ons te doen staat. Lees het rapport ‘The Limits to Growth’ (1972) van de Club van Rome, het rapport ‘Our Common Future’ (1983) van de Brundlandt Commissie, het rapport ‘Planetary Boundaries’ (2009) van een groep wetenschappers onder leiding van Johan Rockström van het Stockholm Resilience Centre en het boek ‘Doughnut Economics’ (2017) van de Britse econoom Kate Raworth. De kern van deze rapporten is dat we de balans moeten vinden tussen menselijke welvaart en ecologische grenzen. Meer groene groei, minder kansenongelijkheid.
Op basis van rapporten en boeken als deze hebben we vorig jaar de SER-toekomstvisie opgesteld, met als titel ‘Perspectief op brede welvaart. Bouwen aan de economie van de toekomst’. Die visie is gebaseerd op de gedachte dat een economie waarin de economische, sociale en ecologische dimensies met elkaar in balans zijn, grote kansen bieden voor het verdienvermogen van Nederland.
Ons toekomstig verdienvermogen moet het hebben van nieuwe ideeën, uitvindingen en experimenten. Daarom is het hyperurgent om te blijven investeren in (hoger) onderwijs, technologische en sociale innovaties, natuurinclusieve landbouw, hernieuwbare energie, circulair grondstoffengebruik en een duurzame maakindustrie. En ja, daar is lef voor nodig. Want de kost gaat voor de baat uit.
Gerelateerde artikelen
Met vereende krachten kunnen we de transitie naar een duurzame, circulaire economie versnellen. Daarmee helpen we niet alleen ons eigen land, maar ook Europa vooruit. En dat is heel hard nodig, want als Europa niet (sneller) innoveert, worden we vermalen in de concurrentie met China en de Verenigde Staten en verliest Europa zijn positie en gezag in de wereld. Het recente rapport van Mario Draghi over het versterken van de economische en politieke positie van Europa in de wereld onderstreept de urgentie hiervan.
Het komt er dus op aan de komende jaren. Voor Nederland én voor Europa. We moeten de Nieuwe Europese Innovatieagenda die in 2022 is gepresenteerd kracht bij zetten. Doel is om Europa als koploper te positioneren op het gebied van technologische innovaties en om baanbrekende oplossingen te vinden voor de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan.
De economie van de toekomst vraagt om innovatiekracht. Want innovaties zijn noodzakelijk om ons verdienvermogen te versterken en daarmee voorwaarde voor brede welvaart en duurzame groei.