Zicht op

BlueCity: Van tropisch zwemparadijs naar circulaire broedplaats

Hoe een broeierig tropisch zwemparadijs om te toveren tot een broedplaats voor circulaire economie? Sabine Biesheuvel, een van de founders van BlueCity, legt het uit. Samen met Perine Fleury, mede-eigenaar van Biosphere Solar. “Als je moet recyclen, ben je al bezig met waardevernietiging.”

Tekst: Ton Bennink | Leestijd: 3 minuten

BlueCity: Perine Fleury en Sabine Biesheuvel
BlueCity: Perine Fleury en Sabine Biesheuvel | Foto: Dirk Hol

In BlueCity aan de Rotterdamse Maasboulevard vindt Perine Fleury de ruimte waar ze met haar bedrijf kan groeien. Tussen gelijkgestemden, met hetzelfde doel: een circulaire economie. Het lege zwembad biedt inmiddels plaats aan 55 duurzame, circulaire ondernemers. Fleury is er daar één van. Haar zonnepanelen worden dusdanig gemaakt dat ze langer meegaan. Dit omdat ze uit elkaar gehaald en dus gerepareerd kunnen worden. “Wij willen panelen maken die een leven lang meegaan. Recyclen betekent dat grondstoffen minder waard worden. Omdat het energie kost en omdat de grondstof tot laagwaardiger hergebruik leidt. Dus waardevernietiging. In een circulaire economie (door BlueCity wordt dit Blue Economy genoemd, red.) gaat het juist om slim en duurzaam gebruik van grondstoffen, van delving en productie tot gebruik en ontmanteling, met minimale impact op de omgeving.”

Dus worden de panelen uit elkaar gehaald wanneer ze gerepareerd moeten worden. De componenten zitten in een modulair omhulsel. Ze kunnen daar makkelijk uit gehaald worden. Reguliere panelen worden gelijmd met ethyleenvinylacetaat (EVA), waardoor demonteren onmogelijk is en het betreffende paneel moet worden gesloopt. Dat gebeurt vaak na de garantietermijn waardoor het niet langer de zorg van de producent is, aldus Fleury. Dus wacht de shredder.Recycling is kostbaar en als de EVA-snippers waarin alle kostbare materialen verlijmd zitten al hergebruikt kunnen worden, dan als opvulling voor bijvoorbeeld beton. Fleury: “Circulair wordt vaak gezien als recyclen, als hergebruik. Het gaat hier echter niet om het hergebruik van een paneel, maar om een gering hergebruik van materialen.”

Van schattig naar schaal

Biosphere Solar zegt volledig transparant te zijn in de productie. Iedereen kan bovendien bijdragen of processen kopiëren. Fleury: “Wij hoeven zelf geen marktleider te worden, we willen dat de hele industrie circulaire producten levert. We werken daarom samen met verschillende producenten aan opschaling en zorgen via ons intellectueel eigendom dat de panelen volgens onze normen gemaakt worden.”


Gerelateerde artikelen


Zoals zo vaak is financiering een probleem. Het kip-en-eiverhaal. Het bedrijf heeft inmiddels panelen geleverd aan de gemeente Den Haag, maar wil graag “van schattig naar schaal”, zoals Sabine Biesheuvel van BlueCity het noemt. En daar kan de SER als politiek adviseur een rol bij spelen, zo geven beiden aan. Fleury: “Wij willen graag de productie opschalen en kunnen dan ook duurzamere en zelfs goedkopere zonnepanelen leveren. Daar zoeken we financiers voor. Klanten vinden het nog moeilijk om zich te binden aan ons. Het blijft een innovatief product van een jong bedrijf en het is voor veel klanten moeilijk om de extra circulariteit naar waarde te schatten.”

‘Recyclen? Pas als het echt niet anders kan’

Biesheuvel maakt het politiek: “Nederland is vooral een dienstverlenersland geworden. We hebben veel consultants en financiële dienstverlening. We investeren te weinig in de maakindustrie. Als je naar een grotere schaal wilt, moet je ook bevorderen dat we Europees kunnen concurreren met meer eigen producten. Met klanten die meer willen betalen voor producten van eigen grond. De SER kan daar een rol in spelen, door uit te zoeken hoe we in de EU een gelijk speelveld maken. De zonnepanelentechnologie is een sleuteltechnologie, aldus het ministerie van Economische Zaken. Het is interessant te onderzoeken of je via patenten en licenties de panelen hier kunt ontwikkelen en verkopen, maar bijvoorbeeld in China kunt laten maken.”

Zeewier

In BlueCity huizen gelijkgestemde bedrijven. Sabine Biesheuvel maakt daarbij een onderscheid tussen bedrijven die hernieuwbare producten maken – zoals Biosphere Solar – en organische bedrijven zoals BlueBlocks. BlueBlocks maakt plaatmateriaal van zeewier voor de bouw. “Normaal is plaatmateriaal hout dat aan elkaar gelijmd is. Dat is net als bij zonnepanelen niet meer uit elkaar te halen. Als het hout gerecycled moet worden, zit er altijd een giftig laagje lijm tussen. Zeewier is echter organisch. Het groeit ook weer aan. Een ander bedrijf dat is aangesloten bij ons, Zeefier, maakt weer kleurstof uit zeewier. Zo werkt het van twee kanten. En maken bedrijven in BlueCity gebruik van elkaars processen.”


Dit artikel verschijnt ook in het papieren nummer van Zicht op duurzame groei.

Abonneer nu gratis


Rotterdam heeft een icoon aan de Maas terug, zo stelt BlueCity. Het voormalige zwemparadijs Tropicana huisvest sinds 2015 ruim 50 bedrijven die samen ook weer een netwerk van 200 duurzame bedrijven vormen. Blue omdat de bedrijven niet alleen hun eigen grondstoffen hergebruiken, maar ook die van hun huisgenoten en hun netwerk.

Zicht op... magazine SER
Plaatsen van zonnepanelen als geluidsschermen langs de snelweg.
Bouwerken in de stad. © Wilmar Dik