Nieuwe tool voor het identificeren van kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

De website van de Roadmap on Carcinogens is vernieuwd om bedrijven en werkenden praktische hulp te bieden bij het identificeren van kankerverwekkende stoffen. Met de tool kunnen zij in kaart brengen en beoordelen of er een risico is op blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk. Dit kan per sector, per beroepsgroep, of op specifieke stoffen waarmee wordt gewerkt.

Nieuwe tool voor het identificeren van kankerverwekkende stoffen op de werkvloer

De tool geeft gerichte oplossingen hoe werkenden te beschermen tegen blootstelling aan kankerverwekkende stoffen op het werk. Ook geeft het informatie over relevante wetgeving. Deze informatie wordt ook aangeboden in korte en makkelijk te begrijpen factsheets. Van het identificeren van kankerverwekkende stoffen tot het nemen van preventieve maatregelen en het vinden van oplossingen, de website biedt begeleiding bij elke stap.

Ga naar S.T.O.P. Carcinogens at work (stopcarcinogensatwork.eu)

Zie ook het Engelse persbericht

De Arbowet en werken met gevaarlijke stoffen

Werkgevers moeten maatregelen nemen om gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werken met gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Als er een wettelijke grenswaarde voor een gevaarlijke stof bestaat, dan moet de werkgever maatregelen nemen om de blootstelling aan de stof onder die grenswaarde te houden. Bij kankerverwekkende stoffen moet de werkgever stappen zetten om de blootstelling altijd zo laag mogelijk te maken, zelfs als deze al lager is dan de grenswaarde. Als er geen wettelijke grenswaarde bestaat, moet de werkgever zelf een bedrijfsgrenswaarde vaststellen (private grenswaarde).

Dit staat er in de Arbowet en zo pas je ‘m toe. Lees meer
Meer informatie vind je in het dossier gevaarlijke stoffen op het SER Arboplatform
Heb je vragen over werken met gevaarlijke stoffen? Stel ze aan het SER Arboplatform


De rol van de Sociaal-Economische Raad (SER)

Met berichtgeving over ‘STOP carcinogens at work’, informeert de SER het veld, draagt het bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven.