Terugblik op recente Topvrouw-benoemingen: “Ik ben trots om als vrouw (met een gezin) te laten zien dat je met ambitie de top kunt bereiken”

De afgelopen tijd werden weer vele mooie benoemingen bekendgemaakt van topvrouwen uit de SER Topvrouwen-database. Wat betekent deze nieuwe aanstelling voor de topvrouwen in kwestie en welke weg hebben zij hiernaartoe bewandeld? We lichten hieronder een aantal van deze ervaringen uit.

Twee topvrouwen blij met hun benoeming © Shutterstock

Jonita Venetiaan, Lid Raad van Toezicht Stichting Lucas onderwijs

Wat betekent deze benoeming voor jou?
Het Lucas Onderwijs is een van de grootste schoolstichtingen van Nederland en staat voor modern onderwijs in een veranderende samenleving, vanuit de kernwaarden: compassie, verbinding , respectvol, duurzaam en bezieling. Met ongeveer 4600 medewerkers begeleidt het Lucas onderwijs zo’n 38.000 leerlingen naar hun toekomst.

In het onderwijs komt de impact van alle bewegingen en veranderingen die er plaatsvinden in de maatschappij dubbel binnen. Of het nou het tekort aan leraren is, de energiecrisis, de instroom van vluchtelingen die ook op school moeten worden opgevangen of de gevolgen van corona, het heeft allemaal effect op de leerlingen, leraren en de wijze waarop het onderwijs wordt ingericht. Een school is niet de maatschappij in het klein, maar juist een uitvergroting van de maatschappij.

"Een school is niet de maatschappij in het klein, maar juist een uitvergroting van de maatschappij."

Voor mij betekent de benoeming bij het Lucas onderwijs ‘giving back forward’. Als ik terugdenk aan mijn eigen schooltijd, komen er altijd wel een aantal leraren in gedachten die mij net dat extra zetje de goede richting in hebben gegeven. Voor mij zijn deze mensen en mijn schooltijd cruciaal geweest voor waar ik nu sta. Ik heb in mijn carrière veelal in de zakelijke dienstverlening gewerkt, maar lange tijd ook nevenwerkzaamheden verricht met een maatschappelijk karakter. Die keuze is bewust, het herinnert mij aan de weg die ik zelf heb afgelegd en geeft mij de kans anderen dat zetje te geven.

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
Als bedrijfskundige ben ik al lange tijd werkzaam in de zakelijke dienstverlening. Via de ABN Amro, ben ik bij Rabobank en EY terecht gekomen, veelal in HR-rollen. Na een opleiding bij Binoq Atana, ben ik gestart als toezichthouder bij Stichting Voorall. Een stichting die zich inzet om voor mensen met een beperking de wereld meer toegankelijk te maken, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Na 6 jaar bij Voorall, werd ik gevraagd te solliciteren voor de RvC bij Univé Zuid Nederland, een verzekeraar. Hier zit ik inmiddels 4 jaar in de RvC en heb ik de Governance en uitdagingen van een RvC in alle aspecten leren kennen. Ik wilde al langere tijd een extra rol uitoefenen. Toen deze rol bij het Lucas langskwam, was ik dan ook gelijk enthousiast.

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
Net als veel organisaties heeft het Lucas Oonderwijs te maken met een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Deze krapte wordt door bijna iedereen gevoeld
Het kan bijna niet anders dan dat we out of the box- oplossingen moeten vinden om met deze problematiek om te gaan. Dat vraagt soms keuzes die anders zijn en die afwijken van de manier waarop we gewend waren om te gaan met het onderwijs. Juist in deze transitie zie ik mijn toegevoegde waarde. Niet alleen in de inhoud, maar ook de cultuur die vraagt het vraagt om om te kunnen gaan met alle veranderingen die we noodgedwongen zullen moeten doorvoeren, om kwalitatief onderwijs aan alle kinderen te kunnen (blijven) geven.


Suzanne van Niekerk, CHRO ABN AMRO Bank

Wat betekent deze benoeming voor jou?
Een enorme erkenning voor mij als HR professional, maar vooral ook een gevoel van trots om als vrouw (met een gezin) te kunnen laten zien dat je, als je die ambitie hebt, ook dan de top kunt bereiken.

Kun je een korte toelichting geven over de weg die je bewandeld hebt om deze positie te kunnen vervullen?
Ik ben eind 1996 bij ABN AMRO gestart als Trainee en heb vervolgens 10 jaar lang diverse rollen vervuld in zowel de zaken- als de retailbank. Na een uitstapje als kredietspecialist, heb ik bewust de overstap gemaakt naar HR, waar ik Talent Manager werd en trainees heb begeleid in de eerste 3 jaar van hun loopbaan. In die tijd was ABN AMRO nog een bank met wereldwijd 100.000 medewerkers. Na een aantal jaar ben ik mij gaan verbreden in het HR- vak en ben ik HR Business Partner geworden. Tijdens de opsplitsing van ABN AMRO en de fusie met Fortis Bank, heb ik mijn eerste grote HR project gedaan: de personele integratie van de retail- kantoren van beide banken. Eén van de meest leerzame periodes uit mijn loopbaan. Via diverse HR Managers- rollen, ben ik uiteindelijk Head of HR Business geworden in het MT HR en. In kwam afgelopen oktober kwam de vraag of ik in verband met vertrek van de CHRO, deze rol ad interim wilde vervullen. Deze periode beviel zo goed, dat ik hieruiteindelijkop heb gesolliciteerd heb voor de rol.

“Mijn ambitie is ervoor zorgen dat we een aantrekkelijke en inclusieve werkgever zijn voor iedereen”

Welke ambitie heb je in deze nieuwe rol?
Onze purpose ‘Banking for better, for generations to come’ is het vertrekpunt voor alles wat we doen als bank. Mijn ambitie als CHRO van ABN AMRO is er voor zorgen dat we een aantrekkelijke en inclusieve werkgever zijn waar iedereen zichzelf kan zijn. Een organisatie waar mensen bewust voor kiezen, omdat ze willen bijdragen aan onze purpose, omdat we ruimte bieden voor ieders talent en we mensen de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

 

Ook opgenomen worden in de SER Topvrouwen database? Meld je hier aan