Toekomstbestendige arbeidsmarkt is productief en inclusief
Op 19 november organiseerden De Nederlandsche Bank, het Centraal Planbureau en de Sociaal-Economische Raad een symposium over de actuele uitdagingen in de Nederlandse arbeidsmarkt.
Want op de arbeidsmarkt moeten we de komende jaren alle zeilen bijzetten. Het thema: ‘Naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Welke aanpassingen zijn nodig om krapte en vergrijzing het hoofd te bieden?’
Keynote spreker, Bart van Ark (The Productivity Institute, University of Manchester), stelde onder meer dat groei van de arbeidsproductiviteit geen doel op zich is. Het moet onderdeel uitmaken van een bredere strategie gericht op verhogen van brede welvaart. Bart van Ark bepleit ook dat industriepolitiek primair op EU-niveau hoort plaats te vinden. Verder waarschuwt hij voor sterk achterblijvende regio’s als productiviteit langdurig terugvalt. Bij inclusieve groei past ook een inclusieve arbeidsmarkt.
In de panelgesprekken werd onder andere het belang van het mkb rond productiviteit, investeren in basisvaardigheden in het onderwijs, en scholing en ontwikkeling op de werkplek benadrukt. Om- en bijscholing vraagt om voldoende budgetten, maar ook om het stimuleren van het gebruik van de beschikbare middelen. Effectieve scholing is minder vrijblijvend dan nu en heeft een toegesneden aanbod, waaronder basisvaardigheden en digitalisering.
Verder zal de toenemende vraag naar mantelzorg invloed hebben op de arbeidsmarkt van de toekomst. Dit vraagt om meer flexibiliteit van werkgevers om uitval te voorkomen. Andere normen ten aanzien van bijvoorbeeld kinderopvang hebben naar verwachting zeker zoveel invloed als het aanpassen van de marginale druk op arbeid. In een inclusieve arbeidsmarkt kan iedereen op basis van gelijke kansen naar vermogen meedoen.
Enkele relevante publicaties op dit terrein:
- SER-visie Perspectief op brede welvaart in 2040, Bouwen aan de economie van de toekomst;
- DNB-analyse Arbeidsmarktkrapte. Het nieuwe normaal?;
- CPB-beschouwing Krappe arbeidsmarkt vraagt om keuzes.