Wist je dat een RI&E verplicht is als je werkgever bent?
Iedere werkende heeft recht op een veilige en gezonde werkplek. Dat staat in de Arbowet. Een RI&E is verplicht voor alle werkgevers met personeel. Of je nu een groot of klein bedrijf hebt. Of je op kantoor werkt of bijvoorbeeld in een werkplaats waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. Maar wat is een RI&E? Waarom is het verplicht en wat gebeurt er als je geen RI&E hebt?
Wat is een RI&E en wat is het nut ervan?
RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E brengen werkgevers de arbeidsrisico’s in kaart en maken ze een plan van aanpak om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Het doel is om gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen op het werk te voorkomen. Een goede RI&E is belangrijk voor een gezonde en veilige werkplek, omdat het kan bijdragen aan minder (ziekte)verzuim, meer werkplezier en meer productiviteit. Een goede RI&E kan daarmee dus ook een waardevolle bijdrage leveren aan het succes van organisaties.
Wanneer is een RI&E verplicht?
Een RI&E is verplicht voor alle werkgevers met medewerkers in dienst. Het maakt niet uit of het daarbij gaat om één of meerdere medewerkers. Stagiairs, vrijwilligers, zzp’ers en uitzendkrachten zijn ook medewerkers. Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, mag je de RI&E vervangen door de Checklist Gezondheidsrisico’s. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben. Heb je die niet, dan riskeer je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA).
Wat gebeurt er als ik geen RI&E heb?
De NLA controleert of werkgevers een RI&E en plan van aanpak hebben. Een goede RI&E laat zien dat je als werkgever inzicht hebt in de arbeidsrisico’s binnen je bedrijf, en dat je voldoende maatregelen treft om het werk veiliger en gezonder te maken. Als de NLA langskomt en je hebt geen RI&E, kun je een boete krijgen en moet je alsnog een RI&E maken.
Meer weten over de RI&E? Ga naar het dossier RI&E.