Monitor Arbo in Bedrijf 2022-2023 | Nederlandse Arbeidsinspectie

In 2022-2023 heeft circa tweederde van de bedrijven (65% ) een risico-inventarisatie en – evaluatie (RI&E). Dat is meer dan in de jaren ervoor toen ongeveer de helft van de bedrijven er een had. Helaas is bij ongeveer één derde (35%) van de RI&E’s de kwaliteit onvoldoende.

Drie mannen en een vrouw staan voor een wand in een winkel voor kantoorartikelen. © Shutterstock

Het risico op psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is in principe bij alle bedrijven in Nederland met twee of meer werknemers aanwezig. Bij circa 10-30% van de bedrijven (ondergrens) ging het daarbij om: extern ongewenst gedrag (26%); stress door werkdruk (31%); intern ongewenst gedrag (12%); discriminatie (9%)
Dit staat onder andere in de monitor Arbo in Bedrijf 2022-23 van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Raadpleeg de monitor

Risico’s die bedrijven niet goed beheersen:

  • Psychosociale arbeidsrisico’s;
  • Gevaarlijke stoffen;
  • Aanrijdgevaar;
  • Trillingen;
  • Explosiegevaar (ATEX).

Overige bevindingen:

  • Bedrijven met een kwalitatief goede RI&E doen het beter op gezond en veilig werken in de praktijk ten opzichte van bedrijven die geen of een kwalitatief onvoldoende RI&E hebben;
  • Bij ongeveer 80% van de bedrijven zijn de algehele arbeidsomstandigheden voldoende of goed. Gebrek aan kennis van wet- en regelgeving (niet-weters) is het voornaamste motief voor niet-naleving

De rol van de SER

De SER ziet het als zijn taak om gezond en veilig werken, goede arbeidsomstandigheden, in Nederland te stimuleren. De SER adviseert en informeert daartoe werkgevers, werknemers en arbodeskundigen met het oog op goede werkomstandigheden. Met berichtgeving naar aanleiding van de Monitor Arbo in Bedrijf van de Arbeidsinspectie, informeert de SER het veld, draagt het bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven.

Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners voor informatie over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken.
Wil je weten wat er in de Arbowet staat en hoe je deze toepast?

Arbeidsveiligheid en de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Het vertrekpunt van de veiligheidsaanpak is het inventariseren van de risico’s in de RI&E en een bijbehorend plan van aanpak op te stellen met maatregelen. De veiligheidsaanpak draait vervolgens om het doorlopen van negen stappen die op meerdere vlakken specifieke kennis, vaardigheden en een manier van denken vereisen om de aanpak succesvol te laten zijn. Met name op het gebied van effectieve en doelgerichte communicatie valt veel winst te behalen.

Wil je meer informatie over de RI&E? Of zoek je tools om zelf een RI&E te maken?