Advies Gezondheidsraad voor grenswaarde kwartsstof

De commissie Gezondheid en beroepsmatige blootstelling aan stoffen (GBBS) van de Gezondheidsraad heeft advies uitgebracht voor een grenswaarde van kwartsstof (respirabel kristallijn silica).

Twee ingenieurs bij een steenbrekerij. Het concept van de steengroeve © Shutterstock

Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de overheden van Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden, heeft de Gezondheidsraad op basis van wetenschappelijke kennis nieuwe gezondheidskundige advieswaarden berekend voor beroepsmatige blootstelling aan respirabel kristallijn silica. De commissie heeft hierbij samengewerkt met de Nordic Expert Group (NEG).

Advies

De Gezondheidsraad heeft een beroepsmatig blootstellingsniveau (gezondheidskundige advieswaarde) berekend, waarbij geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten zijn.
De raad adviseert een blootstellingsconcentratie, gemeten in milligram per kubieke meter lucht (mg/m3) op de werkplek, voor:

  • het streefrisiconiveau van 0,00038 mg/m3;
  • het verbodsrisiconiveau van 0,0363 mg/m3.

Raadpleeg het advies Respirabel kristallijn silica
Bekijk ook dit filmpje


Wat zegt de Arbowet over werken met gevaarlijke stoffen?

Werkgevers moeten maatregelen nemen om gezondheids- en veiligheidsrisico’s van het werken met gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Als er een wettelijke grenswaarde voor een gevaarlijke stof bestaat, dan moet de werkgever maatregelen nemen om de blootstelling aan de stof onder die grenswaarde te houden.
Bij kankerverwekkende stoffen moet de werkgever stappen zetten om de blootstelling altijd zo laag mogelijk te maken, zelfs als deze al lager is dan de grenswaarde.
Als er geen wettelijke grenswaarde bestaat, moet de werkgever zelf een bedrijfsgrenswaarde vaststellen (private grenswaarde).

Dit staat er in de Arbowet en zo pas je ‘m toe. Lees meer

Heb je vragen over werken met gevaarlijke stoffen? Stel ze aan het SER Arboplatform


 

De rol van de Sociaal-Economische Raad (SER)

Met berichtgeving over dit advies, informeert de SER het veld, draagt het bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven. In dat kader worden ook de leden van de SER Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek, deskundigen van werkgeversorganisaties en vakbonden en brancheorganisaties en arbodiensten separaat schriftelijk geïnformeerd.