Hoe voer je het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen op het werk?
Een gesprek over ongewenste omgangsvormen beginnen en voeren, kan in het begin ongemakkelijk voelen. Toch zullen duidelijke afspraken over (on)gewenste omgangsvormen op het werk helpen om (seksueel) grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en een veilige werkomgeving te creëren.
Niet alleen rond bijvoorbeeld de aankomende feestdagen, maar elke werkdag. Wanneer medewerkers zich veilig voelen op het werk is er minder ziekteverzuim en meer werkplezier.
Wil je weten hoe je dat kunt aanpakken? Meld je dan aan voor het gratis webinar op dinsdag 5 november.
- Tijdens het webinar geeft een deskundige op het gebied van gespreksvoering over kwetsbare onderwerpen je praktische tips en handvatten;
- Mariëtte Hamer, regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, vertelt waarom het zo belangrijk is om het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen preventief te voeren;
- En vertegenwoordigers van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en het Conservatorium van Amsterdam delen hun ervaring met het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk;
- Natuurlijk kan je tijdens het webinar vragen stellen;
- Na afloop heb je concrete tools in handen om met je team in gesprek te gaan.
Wil je alvast meer informatie over het voeren van het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen op het werk en seksueel grensoverschrijdend gedrag? Bekijk de website metelkaartrekkenwedegrens.nl of de gesprekstoolkit.
Gezamenlijke aanpak werkgevers én werknemers
Werkgevers- en werknemersorganisaties, verenigd in de Stichting van de Arbeid, werken aan een gezamenlijke aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag. Zij ondersteunt werkgevers en werknemers in het land om grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te voorkomen en aan te pakken.Wil je meer informatie, hulpmiddelen en handreikingen over het herkennen van grensoverschrijdend gedrag, de wettelijke regels en maatregelen?
Ga dan naar het dossier grensoverschrijdend gedrag
De rol van de SER
De SER ziet het als zijn taak om gezond en veilig werken, goede arbeidsomstandigheden, in Nederland te stimuleren. De SER adviseert en informeert daartoe werkgevers, werknemers en arbodeskundigen met het oog op goede werkomstandigheden.
Met berichtgeving naar aanleiding van het gratis webinar ongewenste omgangsvormen van de Rijksoverheid, informeert de SER het veld, draagt het bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven.
Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners voor informatie over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken.
Wil je weten wat er in de Arbowet staat en hoe je deze toepast?