Female Board Index 2024: flinke stijging in percentage nieuwe benoemingen vrouwelijke bestuurders

De Female Board Index 2024 laat zien dat het aantal benoemde vrouwelijke bestuurders is gestegen, van 13% naar 33%. Het percentage nieuwbenoemde vrouwelijke commissarissen stabiliseert (47%). Uit de vandaag gepubliceerde index blijkt dat bij de 82 Nederlandse onderzochte beursondernemingen het percentage vrouwelijke bestuurders 16% is. Het percentage vrouwelijke commissarissen is 40%, dat is vergelijkbaar met vorig jaar.

Shutterstock
Het meest opvallend dit jaar in de Female Board Index is het recordpercentage nieuwbenoemde vrouwelijke bestuurders, bijna 33% van de nieuwe bestuurders is vrouw, 8 van de 25. In 2023 was dit 13%, 4 van de 30. Er traden ook zes vrouwelijke bestuurders af, per saldo zijn er dus twee bijgekomen. Het aandeel vrouwelijk bestuurders is nu 16%. De nieuwe commissarisbenoemingen zijn al drie jaar relatief gelijk verdeeld over mannen en vrouwen, waarbij de mannelijke commissarissen nog net de meerderheid behouden met 53%. Het percentage vrouwelijke commissarissen stabiliseert op 40% (2023: 39%).

Sinds 2022 is een quotum van toepassing van ten minste 33% vrouw en 33% man in de raden van commissarissen. 73 van de 82 Nederlandse beursondernemingen (89%) hebben ten minste een derde vrouw in de RvC. De 9 bedrijven die niet voldoen moeten gezamenlijk 11 vrouwen benoemen. Er is een bedrijf met minder dan 33% mannen in de RvC. De Female Board Index werd voor de 18e keer opgesteld door SER-kroonlid en hoogleraar Corporate governance Mijntje Lückerath aan TIAS School for Business and Society (Tilburg University). De peildatum is 31 augustus 2024.

SER Diversiteitsportaal

Naast het ingroeiquotum voor beursgenoteerde bedrijven verplicht de wet de naar schatting 5.000 grote vennootschappen streefcijfers en plannen van aanpak op te stellen en te rapporteren over behaalde resultaten over de man-vrouwverhouding in de (sub)top. De SER heeft de wettelijke taak gekregen om deze rapportage te faciliteren en de resultaten van bedrijven zichtbaar te maken op het SER Diversiteitsportaal.

Wet ingroeiquotum en streefcijfers

Sinds 1 januari 2022 is de wet ingroeiquotum en streefcijfers van kracht. Deze wet heeft tot doel een evenwichtigere man-vrouwverhouding in de (sub)top van bedrijven te bewerkstelligen. Voor beursgenoteerde bedrijven betekent dit dat hun RvC bestaat uit ten minste een derde vrouw en ten minste een derde man.

SER Monitor Genderbalans en dataverkenner

De SER Monitor Genderbalans in het bedrijfsleven is een jaarlijks terugkerende analyse van de rapportages die bedrijven - conform de wet - aanleveren aan de SER. Naast cijfers over de m/v-samenstelling, beschrijft de monitor welke streefcijfers grote vennootschappen hebben vastgesteld, of zij plannen hebben opgesteld en of zij daarover hebben gerapporteerd. De rapportages van bedrijven zijn in te zien via de SER Dataverkenner.

Betrouwbaar instrument meten gendergelijkheid

De Female Board Index vormt samen met de SER Dataverkenner een betrouwbaar instrument om de genderverhoudingen binnen de top van het bedrijfsleven te analyseren, zo toont het artikel “De genderloonkloof en genderdiversiteit aan de top” in Ondernemingsrecht (2024/57) aan.