Ondernemersorganisaties werken samen met NBA en SER voor CSRD-voorlichting

MKB-Nederland, VNO-NCW, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de SER slaan de handen ineen om bedrijven en branches te helpen bij en hen goed voor te lichten over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Ze worden daarbij ondersteund door het ministerie van Economische zaken.

Een groep jonge mensen luistert naar de uitleg van een jonge docente © Shutterstock / fizkes

Het doel van de samenwerking is gezamenlijk meer impact te maken door zoveel mogelijk bedrijven, branche- en ondernemersverengingen te informeren, inspireren en op weg te helpen met de CSRD. Om ondernemingen te helpen, worden onder meer speciale events en webinars georganiseerd en best-practices gedeeld. Ook wordt ingespeeld op de behoeften van verschillende sectoren en komt er passende ondersteuning die gratis toegankelijk gemaakt wordt. Waar mogelijk bundelen de organisaties de komende tijd de krachten met andere samenwerkingspartners om nog meer ondernemingen te ondersteunen.

Activiteiten en aanmelden

Onder de activiteiten vallen Communities of Practice, Q&A-sessies, stakeholderbijeenomsten en uitgebracht informatiemateriaal. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de activiteiten en om aan te melden.

Over de CSRD

De CSRD verplicht ondernemingen te rapporteren over hun duurzaamheid in hun eigen organisatie en hun keten op een groot aantal criteria. Het doel is via deze rapportage bedrijven te stimuleren om internationaal maatschappelijk verantwoorder te ondernemen. Veel ketens van bedrijven zijn internationaal en daar is vaak de grootste impact op mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu.

Over 2024 zullen veel bedrijven in hun jaarverslag voor het eerst moeten voldoen aan de nieuwe CSRD-richtlijn. Ze gaan dan uitgebreid rapporteren over hun impact op mens en milieu in hun eigen organisatie en in hun keten. Dit is complex en voor veel bedrijven nieuw. In de aanloop naar 2025 worden brancheverenigingen uitgenodigd om middels verschillende evenementen en platforms kennis uit te wisselen en samen op te trekken. Geleerde lessen worden gebundeld en gepubliceerd, zodat branches en bedrijven er zelf verder mee aan de slag kunnen.