Gezondheidsraad start een openbare consultatieronde over styreen

De subcommissie Classificatie carcinogene stoffen van de Gezondheidsraad geeft belanghebbenden tot 2 december2024 de gelegenheid om te reageren op een openbaar conceptadvies over de beroepsmatige blootstelling aan styreen.

Twee mannen in veiligheidshesje in overleg Shutterstock

In het conceptadvies voor styreen beoordeelt de subcommissie of blootstelling aan styreen tot kanker kan leiden en mutageen is.

Het Engelstalige conceptadvies en de instructies voor het aanleveren van commentaar zijn gepubliceerd op de Engelse website healthcouncil.nl.

Commentaar op het conceptadvies voor styreen kan tot 2 december 2024 worden geleverd (per e-mail aan draftOSH@gr.nl) ter attentie van Ms. L. Souhhoka.

Het ontvangen commentaar wordt meegenomen bij het opstellen van de definitieve versies van de adviezen.

Styreen op de werkvloer

De stof styreen (CAS nr 100-42-5) wordt in het arbeidsproces gebruikt om polystyreen en synthetisch rubber te maken. Styreen zit in verpakkingsmateriaal en in isolatiemateriaal voor gebouwen, en in met glasvezel versterkte kunststofproducten zoals boten, containers en windmolenwieken.

Beroepsmatige blootstelling aan styreen vindt plaats bij de productie van styreen en van op styreen gebaseerde materialen. Blootstelling vindt voornamelijk plaats via de luchtwegen.

De rol van de Sociaal-Economische Raad (SER)

De SER ziet het als zijn taak om gezond en veilig werken, goede arbeidsomstandigheden, in Nederland te stimuleren. De SER adviseert en informeert daartoe werkgevers, werknemers en arbodeskundigen met het oog op goede werkomstandigheden.

Met berichtgeving naar aanleiding van openbare consultatierondes van de Gezondheidsraad, informeert de SER het veld, draagt het bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven. In dat kader worden ook de leden van de SER Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek, deskundigen van werkgeversorganisaties en vakbonden en brancheorganisaties en arbodiensten separaat schriftelijk geïnformeerd.

Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners voor informatie over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken. Wil je weten wat er in de Arbowet staat en hoe je deze toepast?