Gezondheidsraad start openbare consultatieronde over molybdeen

De subcommissie classificatie reproductietoxische stoffen van de Gezondheidsraad geeft belanghebbenden tot 2 december 2024 de gelegenheid om te reageren op een openbaar conceptadvies over de beroepsmatige blootstelling aan molybdeen en geselecteerde anorganische molybdeenverbindingen.

Vloeibaar ijzer gieten AdobeStock / Dmitry Volochek

In het conceptadvies voor molybdeen beoordeelt de subcommissie of molybdeen schadelijk kan zijn voor de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van het nageslacht.

Commentaar op het conceptadvies voor molybdeen en geselecteerde anorganische molybdeenverbindingen, kan tot 2 december 2024 worden geleverd (per e-mail aan draftOSH@gr.nl) ter attentie van Dr. R.H. Mennen.

Het ontvangen commentaar wordt meegenomen bij het opstellen van de definitieve versies van de adviezen.

Beroepsmatige blootstelling aan molybdeen

Molybdeen is een mineraal spoorelement dat wijdverspreid in de natuur voorkomt. In het arbeidsproces wordt molybdeen ook gebruikt in de metaalindustrie, bijvoorbeeld bij de productie van gietijzer en roestvrij staal. Beroepsmatige blootstelling komt voor als molybdeen tijdens industriële processen vrijkomt in de lucht.

De rol van de Sociaal-Economische Raad (SER)

De SER ziet het als zijn taak om gezond en veilig werken, goede arbeidsomstandigheden, in Nederland te stimuleren. De SER adviseert en informeert daartoe werkgevers, werknemers en arbodeskundigen met het oog op goede werkomstandigheden.

Met berichtgeving naar aanleiding van openbare consultatierondes van de Gezondheidsraad, informeert de SER het veld, draagt het bij aan meer bewustwording en het aanbrengen van de juiste focus binnen bedrijven. In dat kader worden ook de leden van de SER Subcommissie Grenswaarden Stoffen op de Werkplek, deskundigen van werkgeversorganisaties en vakbonden en brancheorganisaties en arbodiensten separaat schriftelijk geïnformeerd.

Het SER Arboplatform is het centrale punt van sociale partners voor informatie over gezond en veilig werken. Werkgevers, werknemers en arbodeskundigen kunnen er terecht voor al hun arbovraagstukken. Wil je weten wat er in de Arbowet staat en hoe je deze toepast?