Terugblik afscheidssymposium Mariëtte Hamer als voorzitter van de SER
Op vrijdagmiddag 1 april nam Mariëtte Hamer afscheid van haar periode als voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) met het symposium Iedereen een kans. Onder leiding van Diana Matroos en samen met boeiende gasten liet Mariëtte verschillende thema’s de revue passeren, waar de SER in de afgelopen jaren mee bezig is geweest.
Toen Mariëtte Hamer 7,5 jaar geleden bij de SER begon en alle relevante thema’s voorbij zag komen, merkte ze vol bewondering op dat het werk van de SER wel op een snoepwinkel leek. “Het is mooi dat je je over zulke actuele en maatschappelijke onderwerpen mag buigen voor de Nederlandse samenleving”, aldus Mariëtte. Tijdens haar feestelijke afscheid liet zij nog één keer zien hoe boeiend en relevant die ‘snoepwinkel’ van de SER is.
‘Onder Mariëtte is de SER weer relevant geworden’
Een aantal gasten ‘van het eerste uur’ brengen in herinnering hoe Mariëtte als voorzitter begon bij de SER en hoe adviezen in samenwerking met de vakbonden en werkgeversorganisaties tot stand kwamen. Oud-minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, licht toe waarom hij Mariëtte koos als voorzitter. "Ze was bijzonder goed in onderhandelen en ongelooflijk betrokken bij alle onderwerpen."
Hoogleraar sociologie van arbeid en SER Kroonlid Romke van der Veen: “Onder Mariëtte Hamer is de SER weer relevant geworden.”
Oud-minister Wouter Koolmees roemt het uithoudingsvermogen van Mariëtte Hamer: “Zonder haar waren veel adviezen niet tot stand gekomen.”
Oud FNV-voorzitter Han Busker vindt de samenwerking met Mariëtte bijzonder goed. “Als ze ergens haar tanden in zet dan gebeurt het ook. Dan is het makkelijk samenwerken.”
Meer diversiteit en vrouwen aan de top
Belangrijke maatschappelijke opgaven komen tijdens het afscheidssymposium aan bod, zoals de inzet voor kansengelijkheid, voor een leven lang ontwikkelen, voor toegankelijke kinderopvang en meer diversiteit en vrouwen aan de top. Oud-minister van Onderwijs en Cultuur Ingrid van Engelshoven geeft aan dat de wet ‘Ingroeiquotum en streefcijfers’ voor een groot deel te danken is aan het gebalanceerde advies dat de SER hierover gaf.
Verjonging van de SER
Mariëtte Hamer is mede initiatiefnemer van de oprichting van het SER Jongerenplatform en het SER-secretariaat is de afgelopen jaren verjongd. Jongeren zijn onderdeel geworden van de SER. Daarom krijgt ook het verjongen van de SER uitgebreid aandacht tijdens het symposium.
Het SER Jongerenplatform stelt het publiek twee vragen: Wie heeft jou geholpen om kansen te kunnen pakken? En: Wat wil je later worden? Student Sitsofe Quarshie geeft aan dat jongeren met een migratie achtergrond heel wat kunnen, maar wel een uitgestoken hand nodig hebben. Ze kreeg op de basisschool een vmbo-kader advies, maar wist dankzij het Weekendcollege op te klimmen naar havo en vwo en doet nu een universitaire studie.
Twee 15-jarige leerlingen van het Jeugdtheater Hofplein verzorgen een indrukwekkend optreden waarin ze de mensen in de zaal confronteren met hun bevoorrechte positie. Ze spreken onder meer deze tekst uit:
Beste Nederlanders in de zaal,
Wij zijn dat ook. Nederlanders.
Geboren en getogen.
Toch zijn wij het die u mogen toespreken over ‘iedereen een kans’.
Oumaima en Manoa.
Niet Anne en Fleur.
Want blijkbaar maakt dat uit.
Nog steeds.
‘Praktische adviezen waar je iets mee kunt’
Werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen geeft aan dat Mariëtte Hamer de SER weer op de kaart heeft gezet. De SER komt nu met unanieme adviezen en is vaak in de media te vinden. Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip heeft de SER in de afgelopen jaren zien veranderen. Met praktische adviezen ‘waar je iets mee kunt’. De minister geeft verder aan dat de SER een belangrijke rol moet blijven spelen door zorgvuldig maatschappelijke onderwerpen te kiezen en daar goed werkbare adviezen voor te maken.
Benieuwd welke inzichten nog meer gedeeld werden tijdens het afscheidssymposium van Mariëtte Hamer? Bekijk hieronder het hele webinar terug.