Bouwstenen voor de arbeidsverhoudingen van de toekomst

Hoe zien de arbeidsverhoudingen van de toekomst eruit? Niemand weet het precies, maar organisaties kunnen zich wel op de toekomst voorbereiden door tijdig het gesprek te voeren over de belangrijkste ontwikkelingen

© Shutterstock

Tientallen medezeggenschapsprofessionals deelden hun visie en ervaringen bij een bijeenkomst van Stichting SCOOR-RMZO op 16 september 2024. SER-voorzitter Kim Putters benoemde tijdens de bijeenkomst het belang van het gesprek tussen ondernemingsraad en bestuurder. De ruim twee miljoen organisaties die Nederland telt hebben samen veel veranderkracht. Samen kunnen zij het verschil maken door complexe vraagstukken op de agenda te zetten: denk aan klimaatverandering, digitalisering of maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het belang van onze generatie én de generaties na ons.

Betere arbeidsverhoudingen

Jasper Schramade van AWVN leidde als dagvoorzitter de bijeenkomst. Hij opende het gesprek met Lizzy Diederiks, een jonge HR-professional, die haar ervaringen met toekomstgerichte arbeidsverhoudingen en medezeggenschap bij Sodexo deelde. Sodexo is een internationaal bedrijf met duizenden werknemers vanuit alle hoeken van de wereld, gericht op het verlenen van diensten op het gebied van voedsel en faciliteiten. Door gericht te zijn op duurzaamheid, open hiring , - dus mensen een kans geven zonder te kijken naar verleden, opleidingsachtergrond of ervaring en de dialoog aan te gaan met de werknemers, proberen zij de arbeidsverhoudingen te blijven verbeteren.

Vervolgens gingen de deelnemers in gesprek over hun toekomstvisie voor 2040 op basis van vier toekomstscenario’s van AWVN. ‘Opvallend was dat bijna alle professionals het scenario Samen duurzaam het meest aantrekkelijke toekomstscenario vonden. Een scenario waarbij we zuinig zijn op de planeet, er veel aandacht is voor het welzijn van mens en dier en maatschappelijk verantwoord ondernemen leidend is. Ze zagen hierin ook een belangrijke rol voor zichzelf weg gelegd. Veel organisaties focussen zich vooral op de korte termijn en denken onvoldoende na over de toekomst. Het is aan de professionals om strategische vraagstukken, zoals toekomstgerichte arbeidsverhoudingen onder de aandacht te blijven brengen en te bespreken. Dit is niet alleen in het belang van de samenleving, maar ook een economische noodzaak voor het bedrijf zelf. De deelnemers hadden voldoende voorbeelden gezien van bedrijven die failliet zijn gegaan omdat ze te laat hadden ingespeeld op maatschappelijke vraagstukken. De middag gaf de deelnemers voldoende stof tot verder nadenken. Bij de borrel werden de gesprekken over toekomstgerichte arbeidsverhoudingen enthousiast voortgezet.