Digitalisering blijft een prioriteit voor Europa
Ursula von der Leyen heeft haar eerste regeertermijn beëindigd en het onderwerp digitalisering stond hoog op de Europese beleidsagenda. Ondertussen is Von der Leyen herkozen als voorzitter van de Europese Commissie en zal in het najaar haar tweede regeertermijn starten. Wat staat de Europese Unie de komende vijf jaar te wachten op gebied van het thema digitalisering?
Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk
In Von der Leyens eerste termijn werd dit decennium (2020-2030) omgedoopt tot de ‘Digital decade’. Hiermee stelde de Europese Commissie een beleidsprogramma vast om de digitale vaardigheden, digitale infrastructuren en het digitaliseren van bedrijven en overheidsdiensten van de Europese lidstaten te verbeteren. Dit met het doel Europa te versterken op het gebied van digitale soevereiniteit en standaarden te zetten met een focus op data, technologie en infrastructuur. Zo zijn er investeringen gedaan in digitale infrastructuren, zoals glasvezelinternet en 5G, waar enkele EU-landen al van profiteren. Er zijn diverse wetten ingevoerd, waaronder de DMA, DSA, Data Act en AI Act. Deze wetten zijn bedoeld om consumenten en bedrijven beter te positioneren tegenover grote techbedrijven en tevens innovatie en datadelen te stimuleren.Wat staat er te wachten voor de komende termijn?
De beleidslijnen van de Europese Commissie in Von der Leyens tweede termijn geven aan dat digitalisering een prioriteit blijft. Het accent ligt op het concurrentievermogen van Europa, dat in vergelijking met concurrerende landen op het internationale speelveld belemmerd wordt door lage productiviteit. Doordat digitale technologieën nog onvoldoende worden verspreid is Europa niet goed in staat om technologie te gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe diensten en bedrijfsmodellen.
In de eerste 100 dagen zorgt de Europese Commissie ervoor dat AI-start-ups en het mkb toegang krijgen tot AI-computers met supercomputercapaciteit via het AI Factories initiatief. Ook begint de Commissie met de implementatie en handhaving van de digitale wetten uit het vorige mandaat. Op langere termijn heeft de Europese Commissie verschillende plannen, zoals het ontwikkelen van een Europese Data Union-strategie. Doel hiervan is om het onbenutte potentieel van data te gebruiken en Europese bedrijven te ondersteunen om de toegang tot data te versterken. Tevens worden investeringen in de volgende golf van vooroplopende technologieën, zoals AI, supercomputing, quantum computing en Internet of Things opgevoerd.
Ook op sociaal vlak heeft de Europese Commissie plannen, zoals de ontwikkeling van een actieplan rondom de Europese pijler van sociale rechten. Onderdeel hiervan is een voorstel voor een recht op ontkoppeling van digitale technologieën, om de “altijd-aan”-cultuur tegen te gaan en de mentale gezondheid van werkenden te verbeteren. Ook zet de Europese Commissie zich in om minderjarigen te beschermen tegen de risico’s van sociale media en overmatige schermtijd. Hiervoor wordt een EU-breed onderzoek gestart naar de bredere impact van sociale media op welzijn. Daarnaast onderneemt de Europese Commissie actie tegen het verslavende model van online diensten, zoals het automatisch afspelen van video’s of het oneindig kunnen doorscrollen.