Zicht op

Jezelf ontwikkelen in coronatijd: acht cursusaanbieders

Een groot deel van Nederland zit noodgedwongen thuis. Niet fijn, maar ook een uitgelezen kans om bij te leren. Waarom is dit belangrijk en waar kun je zoal terecht?

Dorine van Kesteren

Coronacrisis maakt leren en ontwikkelen nóg belangrijker

De coronacrisis raakt de Nederlandse economie hard. Bedrijven hebben het zwaar, banen staan op de tocht. Talloze werkenden maken zich zorgen om hun baan en hun inkomenszekerheid op korte en lange termijn.

Voor een deel van de mensen die nu thuiszitten – voor hen die geen kleine kinderen hebben, bijvoorbeeld – zijn deze omstandigheden, hoe bar ook, wel een gelegenheid om te werken aan hun eigen ontwikkeling. Zo maken ze zichzelf minder kwetsbaar op de arbeidsmarkt en aantrekkelijker voor hun – huidige of toekomstige – werkgever. Door zich nú bij te scholen, zijn ze beter voorbereid op wat er na de crisis komt.

De arbeidsmarkt verandert sowieso

Ook los van corona is het belangrijk om te investeren in kennis en vaardigheden. Werk verandert razendsnel en banen verdwijnen soms zelfs helemaal door de technologische ontwikkelingen, digitalisering, de verduurzaming van de economie en de energietransitie.

Tegelijk is – en blijft, naar verwachting – er een tekort aan menskracht in sommige sectoren, zoals de zorg, het onderwijs en de techniek. Het is dus noodzakelijk dat werkenden zorgen dat ze breed inzetbaar zijn, zodat ze in hun eigen sector kunnen blijven werken of naar een andere sector kunnen overstappen.

Jezelf ontwikkelen in coronatijd: acht cursusaanbieders © Shutterstock

Zonder digitale vaardigheden prijs je jezelf uit de markt

Zeker de ontwikkeling van digitale vaardigheden is van groot belang. De computer is niet meer weg te denken uit de samenleving en de arbeidsmarkt. Mensen die daar niet goed mee overweg kunnen, prijzen zichzelf uit de markt voor de banen van de toekomst.

Uit de European Skills Index van Cedefop – het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding, een agentschap van de EU – blijkt dat Nederlandse werkenden op dit gebied niet zo hoog scoren. Verbetering van de digitale vaardigheden van werkend Nederland is dan ook een speerpunt van de actieagenda LLO van de SER (zie ook kader).


Meer lezen? SERmagazine verschijnt ook 5 keer per jaar als papieren tijdschrift.


Acht (gratis) digitale cursusaanbieders

Het goede nieuws is dat er vanuit huis volop mogelijkheden zijn om te leren. Denk aan online trainingen, cursussen, webinars en beroepskeuzetesten. Of aan e-communities om met gelijkgestemden – en hun netwerk – in contact te komen. Soms gratis, soms (deels) betaald. Een overzicht (in willekeurige volgorde):

1. JobOn: e-community voor en door werkzoekenden

JobOn biedt online trainingen die de sollicitatievaardigheden vergroten. Deelnemers delen onderling tips, ervaringen en hun netwerk. Doelgroep zijn mensen die in-between-jobs zijn, maar ook mensen met een baan of zzp’ers die iets anders willen.

2. WERK-portal: e-learning voor meer kans op (behoud van) werk

WERK-portal biedt e-learningprogramma’s voor werkenden en werkzoekenden zonder startkwalificatie die hun kansen op (behoud van) werk willen vergroten. De programma’s gaan bijvoorbeeld over werk zoeken en solliciteren, veilig werken en omgang met de computer. Er is extra (audio-)ondersteuning voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal en/of met lezen en schrijven.

3. Loopbaancentraal: de volgende stap in je loopbaan

Loopbaancentraal is een digitaal platform waar mensen via vragenlijsten en testen inzicht kunnen krijgen in de volgende stap in hun loopbaan. Bedoeld voor álle werkenden: theoretisch of praktisch opgeleid, onafhankelijk van werkgever of sector.

4. Ozone: gericht op de technische sector

Ozone is het e-learningplatform van de opleidings- en ontwikkelingsfondsen in de metaalsector. De programma’s zijn gericht op de technische sector. Van vaktechnische onderwerpen tot uitleg over veilig werken. Vanwege de coronacrisis zijn de modules nu gratis toegankelijk voor iedereen – ook voor bedrijven en medewerkers die niet zijn aangesloten bij de O&O-fondsen in kwestie.

5. Alles uit jezelf: ervaringen van collega-ambtenaren

Het werk bij de gemeente verandert door digitalisering, nieuwe wet- en regelgeving en de hogere eisen van inwoners. De website Alles uit jezelf van het A&O-fonds van gemeenten gaat over netwerken, solliciteren, beroepen en opleidingen. In video’s en artikelen vertellen collega-ambtenaren over hun ervaringen en loopbaanstappen. Medewerkers van gemeenten of gemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen een account aanmaken. Met dit account kunnen ze gratis gebruikmaken van de testen, e-learnings en e-books.

6. Studytube: 250 trainingen en 500 microlearnings

Bij de online academie Learn Together van Studytube kan iedereen tot eind april terecht om gratis onlinetrainingen te volgen. Dit geldt dus ook voor mensen wier werkgever geen klant is bij dit leerplatform. De academie bevat ruim 250 trainingen en 500 ‘microlearnings’ van expert. Van opleidingen rond Microsoftprogramma’s tot effectief samenwerken tot reanimatie tot veilig werken met gevaarlijke stoffen.

7. AI-cursus: toegankelijk programma over kunstmatige intelligentie

Over kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) bestaan veel misverstanden. Daarom is er nu de nationale AI-cursus: een gratis, breed toegankelijk programma voor iedereen die zich wil voorbereiden op de toekomst.

Meer lezen

Meer cursussen en trainingen zijn te vinden in ons overzicht kosteloos leren en ontwikkelen.

De SER en een leven lang ontwikkelen

Leren en ontwikkelen moeten vanzelfsprekende onderdelen van werk en leven worden, vindt het kabinet. Het heeft de SER gevraagd om mee te helpen hierin een doorbraak te bereiken. Vervolgens heeft de SER een actieagenda opgesteld. Als ‘aanjager’ verbindt en versterkt de SER regionale en (inter)sectorale initiatieven op het gebied van een leven lang ontwikkelen. Doel is een beweging van onderop, waarin de ontwikkeling van mensen én arbeidsorganisaties centraal staat.
Studenten in actie in loods van het Zadkine College in Rotterdam, ze leren hier hoe te werken in een magazijn. Foto: Frank de Roo