Zicht op

Wooncrisis houdt ontwikkeling jongeren tegen

Wouter Kools, bestuurder bij De Nederlandse Woonbond, maakt zich zorgen over de financiële onzekerheid en psychische kwetsbaarheid van jongeren nu de problemen op de woningmarkt blijven aanhouden.

Column van:

Wouter Kools
Wouter Kools is bestuurder bij De Nederlandse Woonbond en zit namens VCP Young Professionals in de Werkgroep Woningmarkt van het SER Jongerenplatform

Bedenk eens hoe het voelt als je 26 jaar bent en noodgedwongen thuis woont. Zonder vooruitzicht op een betaalbare plek elders. Of als het merendeel van je studielening opgaat aan de huur van je studentenkamer. Bedenk eens hoe het voelt als je je leven lang hebt gewerkt en gestudeerd en de hoofdprijs betaalt voor een klein appartementje. Bedenk eens hoe het voelt als je een betekenisvolle baan in de stad hebt –je bent politieagent of werkt in de zorg– maar door woningnood ver daarbuiten moet wonen. Bedenk eens wat het met de onderlinge relaties doet als je met partner en twee jonge kinderen op veertig vierkante meter moet wonen.

Betogers spreken zich uit tegen de huidige woningcrisis
Betogers spreken zich uit tegen de huidige woningcrisis | Foto: ANP/Sabine Joosten

Bovenstaande overwegingen omvatten de consequenties van de huidige wooncrisis voor studenten, starters en jonge gezinnen. En mijn oproep aan politiek en beleidsmakers is dan ook: onderzoek waar deze gevolgen toe leiden qua financiële onzekerheid én psychische kwetsbaarheid. Cijfers over gewenste huizenaantallen kom ik overal tegen. Cijfers over mentale schade bij jongeren door de wooncrisis echter niet.

De problemen op de woningmarkt houden de ontwikkeling van jongeren tegen, zo blijkt uit bevindingen van het SER Jongerenplatform. Juist omdat er geen perspectief is op beterschap. En dat veroorzaakt de stress. Lukt het hen wel, dan is dat omdat ze veelal onverantwoorde risico’s moeten nemen: een te hoge hypotheek, geen technische bouwkeuring, onverantwoord hoog overbieden. Met ernstige gevolgen als de huizenprijzen dalen.

Oplossingen, zoals nieuw aanbod creëren, liggen voorhanden. Moet je jongeren een voorkeurspositie geven? Laat ik het zo formuleren: onze generatie zal een van de drijvende krachten moeten zijn om de klimaatdoelen te bereiken, het sociale zekerheidstelsel in stand te houden en de kosten van vergrijzing te financieren. Om die Grote Opgave waar te maken, is het verstandig hen spoedig betaalbare en kwalitatief goede woningen te bieden. Zodat zij de samenleving van morgen, met al die grote issues, draaiend kúnnen houden.


Deze column verscheen eerder in SERmagazine november 2022.
Zicht op verschijnt ook 4 keer per jaar.

Abonneer nu gratis


Zicht op... magazine SER
Zicht op... magazine SER
Bouwerken in de stad. © Wilmar Dik
SER Jongerenplatform © Dirk Hol