Zicht op

Op naar een groene, schone, innovatieve maakindustrie

Nog vijf jaar tot 2030. Als we op de huidige manier doorgaan, raken de klimaatdoelen voor 2030 uit zicht. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat de transitie te langzaam. Helaas geldt dat niet alleen voor Nederland, maar ook voor veel andere landen die het Klimaatakkoord van Parijs ondertekenden.

Leestijd: 3 minuten

Column van:

Kim Putters
Kim Putters,
Voorzitter SER

Voor het behalen van de klimaatdoelen is verduurzaming van de maakindustrie van groot belang. De maakindustrie veroorzaakt een derde van alle broeikasgasemissies in Nederland. Het gaat om alle bedrijven die producten en grondstoffen maken of verwerken, zoals papier, staal, plastic, brandstof, voedingsmiddelen, kunstmest, medicijnen, auto’s en smartphones. Samen tellen zij zo’n 730.000 werknemers. Het SER-advies Verduurzaming maakindustrie (december 2023) riep het toen nog te vormen kabinet op om geen tijd te verliezen, maar vaart te maken met de verduurzamingsplannen van grote industrieclusters in Nederland, zoals Rotterdam-Moerdijk, NorthSeaport en Chemelot. Om maatwerkafspraken te maken met de grote CO2-uitstoters, zoals Tata Steel, olieraffinaderijen en energiebedrijven. Om alle zeilen bij te zetten voor de uitbreiding van het stroomnet. En om met stabiel beleid te komen dat het bedrijven mogelijk maakt om te investeren. We zijn blij dat de meeste aanbevelingen zijn overgenomen in het regeerprogramma, zoals de urgentie om het stroomnet te versterken en de voorwaardelijke voortzetting van de maatwerkafspraken, maar nu komt het aan op de uitvoering.

Autoproductielijn
Foto: Shutterstock / MikeDotta

Veel bedrijven staan voor de uitdaging om zichzelf opnieuw uit te vinden. Daarbij helpt het als de overheid de juiste randvoorwaarden creëert. Bijvoorbeeld door normering (wet- en regelgeving) en beprijzing, maar ook door bedrijven tijdelijk financieel te steunen bij de hoge transitiekosten die zij moeten maken. Door te investeren in een toekomstbestendige arbeidsmarkt, die iedereen de mogelijkheid biedt om zich een leven lang te ontwikkelen. En door meer samen te werken binnen Europa, in de vorm van een gezamenlijk industriebeleid en prikkels om te transformeren en te innoveren. Want zonder innovaties verliest Europa zijn (concurrentie)positie en gezag in de wereld. Lees het Draghi-rapport The future of European competitivenes.

Een duurzame maakindustrie draagt bij aan een future-proof Nederland en Europa. Een groene, schone, innovatieve maakindustrie draagt bij aan het tegengaan van klimaatverandering, aan het behoud en de versterking van brede welvaart, werkgelegenheid, een gezonde leefomgeving en het welzijn van mens en natuur. Een duurzame maakindustrie versterkt bovendien de strategische autonomie van Nederland en Europa, doordat we voor grondstoffen en energie minder afhankelijk worden van landen buiten Europa.


Gerelateerde artikelen


Verduurzamen vergt grote inspanningen, maar levert nog veel meer op. Sterker nog, hoe langer we echte keuzes uitstellen, hoe hoger de (maatschappelijke) kosten in de toekomst. Als we nu verslappen, schuiven we de problemen willens en wetens door naar volgende generaties. Wie wil dat op zijn geweten hebben? Nederland heeft de potentie om een belangrijke vestigingsplaats te zijn voor een duurzame maakindustrie. Onze stip op de horizon is een innovatieve, circulaire en toonaangevende maakindustrie, met minimale uitstoot van broeikasgassen en hoogwaardige werkgelegenheid.


Meer lezen? Zicht op verschijnt ook 4 keer per jaar als papieren tijdschrift.

Abonneer nu gratis


Zicht op... magazine SER
Plaatsen van zonnepanelen als geluidsschermen langs de snelweg.