Zicht op

Een monsterklus die vrolijk stemt

Een circulaire economie is toch dat je van afval nieuwe grondstoffen maakt? Zo kort door de bocht klinkt het vaak. Ik zie het graag wat breder: in een circulaire economie zorgen we dat er in alle fasen van een product of een dienst zo weinig mogelijk milieudruk is. Dus zo veel mogelijk hergebruik en zo weinig mogelijk verspilling – ook van talent en kennis.

Leestijd: 2 minuten

Column van:

Steven van Eijck
Steven van Eijck,
kroonlid van de SER en sinds afgelopen voorjaar Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie

Als Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie hoef ik het ‘waarom’ nergens meer uit te leggen. In een paar generaties hebben we de aarde uitgeput. Als we de omslag niet heel snel maken, is de koek straks op.

Vader en dochter gooien afval weg
Foto: Shutterstock / Gorodenkoff

‘Een circulaire economie is niets anders dan solidariteit van de ene generatie naar de volgende generaties’

Heel snel betekent: in 2030 moet onze economie voor 50 procent circulair zijn, in 2050 voor 100 procent. Ergens is het een compleet onmogelijke opgave, als je ziet wat we de komende zes jaar nog moeten doen. Toch heb ik geen tel getwijfeld toen ik als regeringsvertegenwoordiger werd gevraagd, want het móét. Dat ik deze rol op me neem, dat krijg ik wel uitgelegd aan de volgende generaties. We zijn het hun verplicht; een circulaire economie is ook niets anders dan solidariteit van de ene generatie naar de volgende generaties.

Veel bedrijven willen de omslag graag maken. Soms lopen ze aan tegen regelgeving, soms tegen technische uitdagingen. Van deze gemotiveerde groep moeten we zo snel mogelijk een koplopergroep maken, met steun van de overheid. Dan komt het peloton er vanzelf achteraan.


Gerelateerde artikelen


Soms is het ook een kwestie van boerenverstand. Er zijn bedrijven die teruggestuurde, gloednieuwe föhns of frituurpannen door de shredder halen. Je zou er op z’n minst voor kunnen zorgen dat ze, bijvoorbeeld via de Voedselbank, hun waarde blijven behouden. Dus als we de circulaire economie écht goed inrichten, kan de welvaart bij de armste groepen ook nog eens worden verhoogd. Werk aan de winkel dus, op alle fronten. Een monsterklus ja, maar wél een waar ik ernstig vrolijk van word.


Dit artikel is ook verschenen in het papieren nummer van Zicht op duurzame groei.

Abonneer nu gratis


Zicht op... magazine SER
Plaatsen van zonnepanelen als geluidsschermen langs de snelweg.