Medezeggenschap
Wanneer is een OR verplicht?
Kan voor afzonderlijke ondernemingen tezamen één OR worden ingesteld ?
- door één ondernemer in stand worden gehouden
- en waarin tezamen in de regel ten minste 50 personen werkzaam zijn,
kan een gemeenschappelijke OR ingesteld worden.
Voorwaarde: dit is bevorderlijk voor een goede toepassing van de WOR in de betrokken ondernemingen.
Ook voor twee of meer ondernemingen waarin
- tezamen in de regel ten minste 50 personen werkzaam zijn
- en die in stand worden gehouden door in een groep verbonden ondernemers, kan een gemeenschappelijke OR ingesteld worden (zie artikel 3 WOR).
Wat zijn de voorwaarden voor een gemeenschappelijke OR van afzonderlijke ondernemingen?
Voor twee of meer ondernemingen die:
- door één ondernemer in stand worden gehouden
- en waarin tezamen in de regel ten minste 50 personen werkzaam zijn,
Ook voor twee of meer ondernemingen waarin
- tezamen in de regel ten minste 50 personen werkzaam zijn
- en die in stand worden gehouden door in een groep verbonden ondernemers,
Deze gemeenschappelijke OR is te beschouwen als een gewone OR.
Wat is een ‘onderneming’ in de zin van de WOR?
Wat doet de or bij een conflict over medezeggenschap?
Heeft u als or een conflict waar u zelf niet uitkomt, bijvoorbeeld met de bestuurder?
Meer dan de helft van de or’s heeft tijdens hun zittingstermijn conflicten waar zij zelf niet uitkomen. De Bedrijfscommissies voor de marktsectoren bieden bemiddeling bij deze conflicten over medezeggenschap. De Bedrijfscommissie wil daarnaast via voorlichting conflicten voorkomen. Daarom heeft de commissie een tool ontwikkeld die or’s zelfstandig kunnen inzetten om een conflict op te lossen.
Als uw or een conflict heeft en u komt er zelf niet uit, gebruik dan dit hulpmiddel. U doorloopt drie stappen. In de eerste ronde bespreekt u met uw or de partijen die u kunnen helpen. De tool geeft die vier partijen overzichtelijk weer: de rechter, de Bedrijfscommissie, de or-adviseur en de mediator. De tweede ronde gaat over hun werkwijze: welke sluit aan bij wat u nodig heeft? Het hulpmiddel geeft van iedere partij aan hoe zij werken en wat dat u oplevert. Zo maakt u een bewuste keuze. In de derde ronde beslist u als or wat u gaat doen en maakt u afspraken.
Wie tellen er mee voor het criterium "in de onderneming werkzame personen"?
- de werknemers dan wel ambtenaren die werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst respectievelijk publiekrechtelijke aanstelling. Hierbij maakt het niet uit of de arbeidsovereenkomst/aanstelling voor bepaalde of onbepaalde tijd is en ook niet of het dienstverband parttime of fulltime is.
- de uitzendkrachten die ten minste 24 maanden werkzaam zijn bij de inlener. Deze uitzendkrachten tellen bij de inlener mee als “in de onderneming werkzame personen”.
- de uitzendkrachten, werknemers dan wel ambtenaren die elders dan in de eigen onderneming zijn tewerkgesteld. Deze uitzendkrachten en gedetacheerden tellen bij de uitlener mee als “in de onderneming werkzame personen”.
- de groep “in de onderneming werkzame personen” kan nog verder worden uitgebreid op door middel van een afspraak tussen ondernemer en ondernemingsraad (groepsgewijze uitbreiding).