Nieuwsoverzicht
Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers én hun zorgvragers worden op deze dag in het zonnetje gezet. En dat is nodig, want mantelzorg wordt steeds belangrijker. Ongeveer 5 miljoen mensen in Nederland zorgen in enige mate voor een naaste en kunnen dus worden gezien als mantelzorger. De verwachting is dat eigenlijk iedereen in de toekomst op enige manier te maken krijgt met mantelzorg.
De een moet plotseling en voor beperkte tijd mantelzorg geven, de ander (bijna) een heel leven lang. Met de toenemende vergrijzing is één ding duidelijk: in de toekomst moeten meer mensen hun werk combineren met mantelzorg. Hoe bereiden we ons daarop voor? De SER werkt aan een advies hierover.
Technologische vooruitgang in artificiële intelligentie (AI) heeft impact op de manier waarop we werken en leven. Op steeds meer plekken wordt AI ingezet om taken automatisch en digitaal uit te laten voeren. In deze serie onderzoeken we op welke manieren AI van invloed kan zijn op de werkvloer. We gaan het gesprek aan met organisaties om te zien hoe zij AI inzetten en wat dit heeft veranderd aan de manier van werken.
De missie van batterij-innovator LeydenJar is om als eerste een puur silicium batterij aan de praat te krijgen. Deze batterijen hebben een zeer hoge opslagcapaciteit, zorgen voor 85% minder CO2-uitstoot en hebben een oneindig voorradige grondstof. Hoofd product management Ewout Lubberman: “Dit is iets wat de industrie al tientallen jaren ziet als de heilige graal.”
Ontwikkelingen als AI, digitalisering, sociale ongelijkheid en klimaatverandering maken de toekomstige welvaart voor velen onzeker, terwijl onze manier van besturen niet het vertrouwen wekt dat het wel goed komt. Daarom pleitte prof. dr. Kim Putters, universiteitshoogleraar ‘Brede Welvaart’, op 4 november in zijn oratie voor een nieuwe basis voor de toekomstige Nederlandse samenleving en economie: een breed welvaartscontract. Daarin trekken overheid, bedrijfsleven, wetenschap en samenleving gezamenlijk op om brede welvaart te bereiken.
De SER heeft de richtbedragen voor or-cursussen voor 2025 vastgesteld. De bedragen zijn all-in en exclusief BTW. Het richtbedrag voor een maatwerkcursus voor de hele ondernemingsraad is vastgesteld op 1.275 euro per dagdeel per or (was in 2024: 1.250 euro). Het richtbedrag voor een cursus op basis van open inschrijving is 225 euro per dagdeel per or-lid (was in 2024: 200 euro).
Waar verdienen we over tien, twintig jaar ons brood mee? Waar zit het toekomstig verdienvermogen van Nederland? Hoe houden we onze welvaart op peil? Dat zijn cruciale vragen die bij de SER bovenaan de agenda staan.
Hoe een broeierig tropisch zwemparadijs om te toveren tot een broedplaats voor circulaire economie? Sabine Biesheuvel, een van de founders van BlueCity, legt het uit. Samen met Perine Fleury, mede-eigenaar van Biosphere Solar. “Als je moet recyclen, ben je al bezig met waardevernietiging.”
Voor een toekomstbestendig beheer van water, bodem en natuur moet Nederland sterker inzetten op arbeidsmarkt, scholing en innovatief vermogen. Voor de 620.000 werkenden in de sectoren agri&food, water en bodem, natuur en leefomgeving is het werk sterk aan het veranderen.